Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

V lete pozor na potraviny, ale aj na dostatočný príjem tekutín

31.7.2020

Leto je obdobím kúpalísk, grilovačiek alebo výletov, tieto aktivity však skrývajú pre deti, ale aj pre dospelých mnoho nástrah. Primárka interného oddelenia Nemocnice AGEL Bánovce radí, čomu sa v lete vystríhať a ako reagovať v prípade komplikácií.

Medzi jeden z najpočetnejších problémov, s ktorými sa počas letných mesiacov na bánovskom internom oddelení stretávajú, je dehydratácia. ,,Patrí medzi najčastejšie klinické stavy našich pacientov, najmä v tomto období. Stretávame sa s ňou, žiaľ, bežne, zvlášť u starších ľudí, ktorí už dostatočne nepociťujú smäd. Účinná prevencia je pravidelný príjem tekutín, denne aspoň 2 až 3 litre vody,“ vysvetľuje primárka oddelenia MUDr. Alica Bačíková.

Letnou nástrahou, ktorá môže spôsobiť zdravotné komplikácie, je tiež salmonelóza. Pacient trpí hnačkami, vracaním či teplotou. ,,Pri výskyte daných symptómov treba kontaktovať svojho obvodného lekára a konzultovať s ním ďalší postup. Prevenciou voči salmonelovým infekciám je poznať aspoň tieto zásady - vonku nekonzumovať neznáme rizikové potraviny ako surové vajcia, majonézu, zmrzlinu, kuracie mäso a piť len pitnú vodu, doma pri príprave jedla dbať na hygienu rúk a kuchyne, pred varením oplachovať surové mäso, dodržať bezpečný čas varenia hydinového mäsa, vajec, konzumovať čerstvo uvarené jedlá, bezpečne ich skladovať v chladničke, znova nezamrazovať už raz rozmrazené potraviny. Pri podozrení na salmonelózu by sme ako prvú pomoc odporučili piť dostatok mineralizovaných vôd a pri nástupe teplôt nie je vhodné odkladať návštevu praktického lekára pre dospelých,“ hovorí primárka.

Dlhodobé vystavovanie sa slnku a nepoužívanie ochranných krémov s dostatočným faktorom môžu byť počas horúčav tiež nebezpečné, pretože hrozí úpal alebo spálená koža. Pri miernych príznakoch ,,spálenia sa“, kedy je povrch kože začervenaný, stačí podľa odborníkov lokálne ošetrovanie kože chladivými obkladmi alebo pantenolom a v prípade silnejšej bolesti užitie analgetík. Pri výskyte pľuzgierov a rôznych iných defektov povrchu kože je nevyhnutné navštíviť svojho dermatológa.

Po pobyte v prírode sa často stáva, že si domov prinesieme neželaný suvenír v podobe uhryznutí alebo štípancov od hmyzu. Netreba však hneď panikáriť. ,,Navštíviť svojho praktického lekára by sme mali až v prípade, keď dôjde k výskytu symptómov ako horúčka, bolesť hlavy, bolesti v chrbtici, kĺboch a svaloch a rôzne atypické vyrážky na koži, ktoré sú viazané na nedávne bodnutie hmyzom. V prípade malých, samostatných začervenaných ložísk stačí zájsť do lekárne,“ ozrejmuje MUDr. Alica Bačíková. A čo by poradila svojim pacientom, aby si leto užili bez akýchkoľvek komplikácií? ,,Ak si chceme užiť letné dovolenky a prázdniny bez zdravotných problémov, treba dodržiavať pitný režim, v čase najväčších horúčav sa radšej zdržiavať v tieni. Pri pobyte na slnku nezabudnúť na ochranu pokožky opaľovacím prípravkom s vysokým ochranným faktorom SPF 30 až 50. Odporúčam vyhnúť sa konzumácii potravín s rizikom vzniku hnačky, teda surové vajíčka nejasného pôvodu, a z nich pripravenej zmrzliny, majonézy, nekonzumovať potraviny, ktoré boli dlhšie vystavené na teplom mieste. Do cestovnej tašky je vhodné pribaliť si repelent a v rizikových oblastiach s vysokým výskytom kliešťa si nesadať do trávy a po prechádzke či turistike si prezrieť pozorne kožu, či neobjavíme prisatého kliešťa,“ dodáva.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL