Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

8. september je Svetovým dňom fyzikálnej terapie Fyziatri sa zhodujú: ,,Ak človek poctivo cvičí, dokáže sa aj úplne vyliečiť“

8.9.2020

Majú za sebou 18 mesiacov úspešného fungovania, takmer 360 hospitalizovaných pacientov. Oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Bánovce každým dňom získava stále väčšiu popularitu u pacientov, čo potvrdzuje, aký má cielená rehabilitácia a správne cvičenie význam pri doliečovaní diagnóz, súvisiacich s pohybovým ústrojenstvom. Pri príležitosti Svetového dňa fyzikálnej terapie, nám viaceré tajomstvá tohto odboru objasnili odborníčky z Nemocnice AGEL Bánovce.

,,Naše oddelenie bolo otvorené 1.apríla 2019, takže máme za sebou 18 mesiacov úspešného fungovania bolo u nás hospitalizovaných 360 pacientov,“ hovorí vrchná sestra oddelenia Martina Košinová. ,,Rehabilitácia je komplexný proces, ktorý zlepšuje priebeh ochorenia, zmenšuje    deficit a   urýchľuje znovuzaradenie pacienta do rodinného, príp. pracovného prostredia. Komplexnosť procesu je daná tým, že chápe človeka ako celok, ktorý má ťažkosti telesné, i duševné, tie najmä v závažnejších prípadoch s poškodením pracovného potenciálu a handicapom, majú pracovno-sociálne dopady a navyše ich treba niekedy riešiť i výchovnými postupmi,“ vysvetľuje význam tohto odboru M. Kašinová. Dôležitú úlohu popri samotnom pacientovi zohráva práve jeho fyzioterapeut. ,,Pri individuálnom cvičení je dôležité, aby fyzioterapeut udržal neustále pacientovu koncentráciu. Oprava chýb pri cvičení má rovnako zásadný význam.  Pacient sa musí naučiť správne cvičiť a zafixovať si správne pohyby,“ dopĺňa najpodstatnejšie  princípy fyzioterapeutka  Libuša Klamárová. 

Základné stavebné piliere fyzioterapie siahajú až do stredoveku, súčasnú modernú podobu odbor fyzioterapia získal dlhým vývojom, ktorý trval desaťročia. Klasickými odbormi, kde rehabilitácia zapustila korene boli chirurgické odbory, predovšetkým ortopédia a neskoršie traumatológia, neurológia. Vnútorné  lekárstvo, vrátane pediatrie sa začalo neskôr. Tento vývoj, ktorý charakterizuje cestu modernej rehabilitácie, je typický a realizoval sa v každej krajine, ktorá prijala rehabilitáciu ako jednu z možných ciest úpravy funkcií, poškodených patologickým procesom. ,,Na našom oddelení liečime pacientov s neurologickými diagnózami ako je detská mozgová obrna, neuropatie, parézy končatín, cievne mozgové príhody, poliomyelitídy, ďalej dospelých s ortopedickými diagnózami – totálne endoprotézy (výmeny bedrových a kolenných kĺbov), s traumatologickými diagnózami, teda pacientov s  rôznymi poúrazovými zlomeninami. Prichádzajú k nám aj pacienti po operáciách chrbtice, s chronickými ochoreniami pohybového systému (Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, reumatické ochorenia),“ objasňuje širokú škálu liečených diagnóz vrchná sestra. Súčasťou oddelenia je aj balneológia, ktorá poskytuje hlavne uvoľnenie svalstva, úľavu od bolesti, zmiernenie stresu, stimulácia krvného obehu, či reguláciu krvného tlaku a zlepšenie stavu pokožky. A akí sú pri rôznych druhoch rehabilitácie samotní pacienti? ,, Ľudia sú rôzni a taký je aj ich prístup k procedúram a cvičeniu. ,,Niektorí pacienti sú zodpovední a cvičili by aj nad rámec svojich možností a iní sú naopak laxnejší v prístupe k svojmu zdraviu a cvičenie a procedúry „nevyhľadávajú“. Musíme ich dobrou náladou motivovať k nejakým uspokojivým výkonom,“ prezradila svoje skúsenosti fyzioterapeutka. Ako dodáva, ak je človek vytrvalý a odhodlaný, podľa jednotlivej diagnózy je aj vďaka tomuto odvetviu medicíny možné čiastočné, alebo aj úplné vyliečenie.

Svetový deň fyzikálnej terapie je podporovaný Svetovou konfederáciou pre fyzikálnu terapiu (WCPT). Deň je príležitosťou na propagáciu práce fyzioterapeutov, na zvýšenie povedomia verejnosti o zásadnom prínose ich povolania, ktorých cieľom je udržať ľudí mobilných, nezávislých a fyzicky aktívnych.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL