Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

V bánovskej nemocnici operujú kŕčové žily najmodernejšími metódami

3.11.2020

Kŕčové žily, ktoré sa nazývajú aj varixy, nie sú len estetickým problémom, ale môžu viesť k mnohým zdravotným komplikáciám. Práve toto ochorenie je častou príčinou návštevy Oddelenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti v Nemocnici AGEL Bánovce, kde na ich operáciu a liečbu využívajú najmodernejšie metódy.

Varixy alebo inak kŕčové žily sú rozšírené povrchové žily na dolných končatinách. Na začiatku sú varixy len kozmetickým problémom, ale neskôr môže nastať pocit ťažkých alebo nepokojných nôh, nočné kŕče, tvorba pigmentu, svrbenie či ekzémy. ,,Pôvod varixov je v 90 percentách zdedené ochorenie. Problémom je oslabenie steny žily a nedovieranie chlopní, ktoré by mali brániť spätnému toku krvi z hlbokého žilného systému do povrchových žíl. Týmto mechanizmom krv v žilách stojí a rozširuje už predom oslabenú žilnú stenu. V takýchto žilách sa krv zráža a vytvára na pohľad nepekné výdute, v ktorých sa môže zrážať krv. K vytvoreniu varixov dopomáhajú aj iné ako genetické faktory, napríklad nadváha, sedavé zamestnanie a  ženské pohlavné hormóny, teda antikoncepcia,“ vysvetľuje MUDr. Roman Samek z Oddelenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti.  Podľa neho sa kŕčové žily najčastejšie vyskytujú u starších ľudí. Vek je ale jedným z faktorov, ktorý ovplyvňuje ich vznik. Ženy týmto ochorením trpia častejšie ako muži, dokonca v pomere 3:1.

Neliečenie kŕčových žíl môže postupne viesť k rôznym typom komplikácií. ,,Menej závažné sú napríklad zmena pigmentácie kože, skleróza, zhrubnutie podkožia a opuchy. Medzi závažnejšie komplikácie radíme vred predkolenia, povrchový zápal žíl zvaný aj tromboflebitída a hlboký zápal žíl, teda flebotrombóza. Trombóza  je príčinou tromboembolickej choroby, čiže stavu, kedy sa môže zrazenina utrhnúť zo steny žily a putovať do pľúc. Ide o veľmi vážnu a niekedy pri masívnej embolizácii aj o smrteľnú komplikáciu,“ hovorí MUDr. Roman Samek.

Liečba varixov je vždy individuálna a šitá na mieru každému pacientovi. ,,Najčastejšie vykonávame takzvané rádiofrekvenčné ablácie. Technika je identická ako laserová operácia, obe sa vykonávajú pod ultrazvukovou kontrolou, ale má podľa viacerých štúdií menej nežiadúcich účinkov. Pacienti sú v deň prijatia odoperovaní a na druhý deň ráno po preväze sú prepustení do domácej starostlivosti,“ popisuje MUDr. Roman Samek a dodáva: ,,Výsledky tejto operačnej liečby varixov sú v porovnaní s klasickou chirurgickou liečbou, ktorá je založená na chirurgickom narezaní, mechanickom vybratí poškodených úsekov žíl a šití rán, neporovnateľné. A to nielen z kozmetického hľadiska, ale aj z hľadiska výrazného skrátenia rekonvalescencie a z rýchleho návratu do práce. Pozitívom je aj dlhodobé hľadisko,  ktoré sa prejavuje u pacientov bez recidívy, teda znovuvytvorenia varixov a klinických prejavov ochorenia.“ Ročne v Nemocnici AGEL Bánovce operujú 120 až 150 pacientov s kŕčovými žilami, z toho 80% modernou miniinvazívnou metódou.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL