Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Na ortopédii v bánovskej nemocnici ročne vyšetria 5000 pacientov

20.11.2020

Bolesti kolien, ramenných a bedrových kĺbov a bolesti chrbtice. To sú najčastejšie diagnózy, ktorými sa zaoberá ortopedická ambulancia v Nemocnici AGEL Bánovce. Ročne túto ambulanciu navštívi až päť tisícok pacientov, a to v každom veku.

Prvým krokom, keď pacient pociťuje bolesti, by mala byť návšteva všeobecného lekára, ktorý následne rozhodne, či je návšteva ortopédie potrebná. Škála pacientov v bánovskej ambulancii je naozaj široká. ,,Samozrejme, deti si vyžadujú iný prístup zdravotníckeho personálu ako dospelí.  Ľudia v produktívnom veku často  kvôli pracovným povinnostiam nedodržiavajú liečebný režim  a naopak, niektorí  zveličujú svoje ťažkosti v snahe vyhnúť sa pracovným povinnostiam, prípadne získať invalidný dôchodok. Pracujeme aj so seniormi, na to je potrebná niekedy väčšia trpezlivosť  ako s deťmi. Mnohí nechápu, že niektoré zdravotné ťažkosti súvisiace so starnutím organizmu  nemajú trvalé riešenie a je možná iba liečba symptómov týchto ochorení,“ opisuje ortopéd MUDr. Marián Nosáľ. Podľa jeho slov ortopedické ochorenia postihujú v podstate rovnako obe pohlavia. U žien vznikajú častejšie ochorenia chodidiel, čo súvisí s nosením nevhodnej obuvi, ale  aj  ich väčšou dispozíciou  k vzniku plochej nohy a vybočeného palca. 

V ortopedickej ambulancii Nemocnice AGEL Bánovce sa podávajú obstreky  a vnútrokĺbové injekcie. ,,Pri ich aplikácii do niektorých kĺbov využívame ultrazvuk. To umožňuje presnejšiu aplikáciu z jedného cieleného  vpichu. Každé ochorenie  pohybového aparátu  je možné liečiť viacerými spôsobmi a pri rozhodnutí  o operačnej liečbe je dôležitá spolupráca lekára a pacienta,“ vysvetľuje MUDr. Marián Nosáľ.

Aj v tejto oblasti je pre ľudské zdravie dôležitá prevencia. ,,Presný návod na prevenciu pred vznikom ochorení pohybového aparátu ale neexistuje. Ľudia by mali dodržiavať správnu životosprávu z hľadiska stravovania, ale aj pohybových aktivít. Obezita je jedným z hlavných faktorov  vzniku ochorení pohybového aparátu, takisto nedostatok pohybu, ale aj prehnaná záťaž zhoršujú priebeh ochorení pohybového aparátu. Každý jednotlivec by mal  športové aktivity prispôsobiť  svojím danostiam a veku,“ dodáva ortopéd.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL