Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Dôvodom zimných úrazov môže byť nielen nepriaznivé počasie, ale aj znížená ostražitosť

22.12.2020

Počas zimných mesiacov nie je výnimkou, že sa napríklad pošmykneme na klzkom povrchu chodníka či na snehu. Na Jednodňovej zdravotnej starostlivosti v Nemocnici AGEL Bánovce však našťastie ani v tomto čase nepozorujú zvýšený výskyt úrazov. Ako sa im vyvarovať alebo aké úrazy sú počas vianočných sviatkov či Silvestra najčastejšie, sme sa spýtali primára v chirurgických odboroch MUDr. Michala Juráka.

Vzhľadom na časté sychravé počasie a zníženú viditeľnosť je toto obdobie charakteristické úrazmi,  ktoré sú spôsobené pádom pri pošmyknutí sa na klzkom neupravenom teréne, to sa týka najmä starších ľudí. Taktiež výnimočné nie sú ani úrazy, ktoré vznikajú pri zimných športoch, ako je lyžovanie, sánkovanie či korčuľovanie. ,,Najčastejšie  ide o úrazy hlavy ako otrasy mozgu, poranenia chrbtice alebo horných a dolných končatín, kam patria podvrtnutia a narazenia, ale i ťažšie úrazy ako zlomeniny,“ hovorí primár MUDr. Michal Jurák. Vyššie riziko úrazu v zime podľa neho vzniká u starších ľudí, pretože majú zhoršenú koordináciu pohybov a obmedzenejšiu stabilitu. V bánovskej nemocnici majú skúsenosti aj s úrazmi, ktoré je potrebné riešiť operáciou. ,,Pacienti s ťažšími komplikovanými úrazmi podstupujú aj operačnú liečbu. Ich liečenie si teda vyžaduje aj pobyt v nemocnici. Nasleduje zhoršenie mobility pacienta a dlhodobá rehabilitácia, čo je hlavne pre starších ľudí  i psychicky veľmi vyčerpávajúce,“ vysvetľuje.

Po Vianociach prichádza na rad Silvester, ktorý je typický zvýšením požívaním alkoholických nápojov, uvoľnenou atmosférou a náladou. Táto kombinácia znižuje u ľudí ostražitosť, a tým sa zvyšuje riziko úrazov. ,,Počas silvestrovskej noci sa častejšie vyskytujú aj poranenia spôsobené neodbornou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou, od popálenín rôzneho stupňa  až po devastačné poranenia rúk či tváre. Úrazom môžeme aj predchádzať, napríklad nepreceňujme svoje schopnosti, pri športe používajme ochranné pomôcky a dôležité je aj zvoliť správnu obuv do aktuálneho počasia,“ dodáva primár.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL