Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

V bánovskej algeziologickej ambulancii pacientom pomôžu modernými metódami

6.10.2020

Algeziologická ambulancia v Nemocnici AGEL Bánovce sa zaoberá liečbou chronických bolestí rôzneho pôvodu. Vyšetrenie v tejto ambulancii z dôvodu liečby bolesti odporúča odborný lekár a pacient musí byť príslušným odborným lekárom kompletne vyšetrený a diagnosticky uzavretý. Akými diagnózami sa najčastejšie zaoberajú a akými metódami ich liečia, sme sa spýtali lekárky MUDr. Anny Zelenákovej.

Ambulancia ordinuje v pondelok a v stredu a počas týchto dvoch dní tu prejde rukami lekárov približne 40 pacientov. Piatok majú vyhradený pre pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v bánovskej nemocnici. ,,Najčastejšie chodia na ambulanciu pacienti s bolesťami chrbta, kĺbov, bolesťami trojklaného nervu, bolesťami pri pásovom opare, a teda aj onkologický pacienti s nádorovou bolesťou. Detských pacientov prijímame tiež, no sú v našej ambulancii výnimkou. Taktiež je výnimkou, keď nás pacient navštívi preventívne,“ vysvetľuje MUDr. Anna Zelenáková, lekárka z algeziologickej ambulancie a dodáva: ,,Najčastejšími diagnózami sú vertebrogénny algický syndróm, lumboischiadický syndróm, artralgie, poúrazové a pooperačné stavy, fantómové bolesti, komplexný regionálny bolestivý syndróm, ischemické syndrómy dolných končatín s bolesťou, postherpetické neuralgie a už spomínané nádorové bolesti všetkých modalít.“

Algeziologická ambulancia Nemocnice AGEL Bánovce používa pri liečbe množstvo moderných metód. Patrí sem aj vákuoterapia, známa aj ako bankovanie. Ako to funguje? ,,Banka sa priloží k telu tak, aby sa vytvoril podtlak, vsaje do seba časť kože a podkožia, čo spôsobí okrem iného aj popraskanie drobných cievok, vznikne malý výron krvi aj lymfy, zvýši sa cirkulácia krvi a prívod kyslíka do okolia. Následne nastane reakcia organizmu v mieste prisatia banky i v priamom okolí. Táto metóda slúži na odstránenie bolesti, uvoľnenie stuhnutého svalstva a odstránenie spazmov,“ opisuje MUDr. Zelenáková. Ďalším typom liečby je prostredníctvom TENS, teda prístroja pre transkutánnu elektrickú nervovú stimuláciu. Funguje tak, že stimuláciou centrálnych inhibičných mechanizmov ovplyvňuje vnímanie bolesti na najvyššej úrovni. Slúži na elektroliečbu bolestivých stavov a najčastejšie sa využíva v rámci nefarmakologického ovplyvnenia bolesti, ale môže sa využiť aj na tlmenie svrbenia, ktoré obvykle sprevádza hojenie rán či popálenín. ,,V ambulancii máme aj elektroterapeutický prístroj, ktorý sa využíva na perkutánnu alkalizáciu tkanív. Medzi účinkami dominuje relaxačný vplyv na priečne pruhované a hladké svaly, čím vyvolá najprv uvoľnenie a zrelaxovanie kontraktúr kostrového svalstva, tým sa odstránia spazmy a kontraktúry. Vplyvom na svalstvo ciev sa zlepší prekrvenie tkaniva a jeho výživy, skvalitnení sa odtok lymfy, drenáž toxínov a redukcia edémov a posledným krokom je normalizácia tonusu hladkej svaloviny dutých orgánov,“ vysvetľuje lekárka. Novinkou je aj  aplikácia vstrebateľných biodermálnych nití, ktorá slúži na nefarmakologickú liečbu bolestivých stavov a preťaženie pohybového aparátu, bolesti krčnej chrbtice, syndróm zmrznutého ramena, kontraktúry, syndróm karpálneho tunela, postherptické neuralgie či artralgie.

Pacienti sa môžu do algeziologickej ambulancie objednať na telefónnom čísle 038/7624161, príp. na recepcii 038/7624111.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL