Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Imunologička a pediatrička radí: „Očkovanie detí má dva zásadné aspekty – ochranu dieťaťa a kolektívnu imunitu“

7.1.2022

Očkovanie detí je od júna 2021 realitou aj na Slovensku. V prvej fáze sa realizovalo očkovanie detí vo veku 12 – 18 rokov, aktuálne je spustená registrácia na očkovanie najmladšej vekovej kategórie od 5 rokov. Ako však prebiehalo očkovanie detí, aké sú skúsenosti zdravotníkov, aký má priebeh po očkovaní u detí a prečo je vhodné dať deti očkovať i mnohé ďalšie otázky zodpovedala MUDr. Petra Siváková, pediatrička pracujúca v oblasti imunoalergológie zaradená v príprave na špecializáciu imunoalergológa, ktorá štyri mesiace, od septembra do decembra spolupracovala s Nemocnicou AGEL Bánovce pri očkovaní detí.

Očkovanie detí od 12 rokov prebiehalo v Nemocnici AGEL Bánovce od septembra do 7. decembra formou registrácie cez korona.gov.sk s prideleným termínom, alebo bez registrácie, utorky, štvrtky a piatky, od novembra už len utorky. Nemocnica takto podala 415 vakcín deťom, 215 bolo prvých a 200 druhých dávok vakcíny proti covidu.

 „Rodičia, ktorí s deťmi na očkovanie prichádzali už boli pevne rozhodnutí, lebo sami očkovanie už absolvovali, alebo sa dali zaočkovať súčasne s dieťaťom. Nestretla som sa s obavami, skôr s otázkami, na ktoré keď dostali odo mňa odpoveď, nemali pochybnosti ani obavy. Skôr niektoré dievčatá prežívali strach, ale to sme zvládli a vedeli sme ich rozptýliť rozhovorom počas samotnej aplikácie vakcíny,“ hovorí o skúsenostiach s rodičmi a deťmi MUDr. Petra Siváková.  Je zaujímavé, že očkovanie zvládali deti úplne bez problémov, keďže samotná aplikácia je takmer bezbolestná, ak sa robí správne.  „Následne, po podaní vakcíny, sme mali po opadnutí prvotného strachu až v čakárni ľahké a krátkodobé predkolapsové stavy, na ktoré sme zvyknutí a vieme ich zvládať. Pri podaní druhej dávky sme sa v rámci anamnestického vyšetrenia pred zaočkovaním pýtali, ako sa mali doma po očkovaní a ako ho zvládali. Stretla som sa len s očakávanými a veľmi ľahkými reakciami, ako je bolesť v mieste podania, krátkodobá únava a ľahko zvýšená teplota. Sprostredkovane mám informáciu o jednej vážnejšej reakcii, po ktorej už dieťa neprišlo na druhú dávku. V tomto prípade išlo o lymfadenopathiu, jeden z menej častých nežiadúcich účinkov, čo je vlastne reaktívne zväčšenie lymfatických uzlín,“ dodáva skúsená pediatrička a imulologička. Ako dodala, mierne zväčšenie a bolestivosť lymfatických uzlín sa po očkovaní  môže vyskytnúť v rámci imunitnej odpovede, najčastejšie v bezprostrednej blízkosti podania, teda na krku alebo v podpazuší.

Veľkou témou v súvislosti s vakcináciou detí proti koronavírusu je, že detský organizmus je stále vo vývoji a je ťažké predpokladať, aké reakcie vyvolá vakcína z pohľadu dlhodobého vývoja. Aj na tieto obavy má skúsená odborníčka vysvetlenie: „ Áno, detský organizmus je stále vo vývoji a aj imunita má svoj špecifický vývoj, dozrievanie nastáva v 5. roku veku života, samozrejme sú aj odchýlky a rôzne poruchy imunity, o závažných by sa už vedelo zaručene skôr. Poruchu vývoja dieťaťa a teda iných systémov vakcína nespôsobuje, je veľmi špecifická a navodzuje veľmi dobrú imunitnú odpoveď práve u detí, ktoré promptne a veľmi efektívne reagujú a tvoria kvalitnú imunitnú odpoveď po očkovaní.“. V týchto dňoch sa pripravuje spustenie očkovania proti covidu aj u detí od 5 rokov, v zníženej dávke 0,1 ml dospelej dávky (normálna je 0,3ml). „Nemám žiadnu lekársku vedeckú informáciu o vplyve očkovania proti covid a akéhokoľvek očkovania na plodnosť, čisto logicky, ako, by sa toto mohlo vôbec zistiť po roku podávania?! Toto je pre mňa najabsurdnejší blud, asi ako autizmus po očkovaní,“ hovorí MUDr. Siváková o jednej z najväčších dezinformácii, ktoré sa šíria. „Vývoj dieťaťa môže narušiť a mať vo výnimočných prípadoch aj následky práve ochorenie covid.“

V prvej vlne pandémie boli deti postihnuté koronavírusom zo všetkých vekových skupín najmenej, závažný priebeh malo naozaj minimum detí. Ďalšie vlny pandémie a hlavne nové mutácie už zasahujú podstatne viac aj najmladšiu vekovú kategóriu. „Stále prebiehajúce výskumy nových mutačných kmeňov naznačujú, že môžu byť pre priebeh aj u detí nebezpečnejšie, to však bolo v ojedinelých prípadoch aj pri doterajších kmeňoch, dokonca skončili fatálne. Očkovanie detí má z môjho pohľadu dva dôležité aspekty, jeden je určite samotná ochrana dieťaťa (veď ktorá matka by chcela riskovať ťažký a závažný priebeh, prípadne trvalé následky až smrť) a druhý veľmi dôležitý je začlenenie detí do tvorby kolektívnej imunity, a teda zabránenie stáleho šírenia v populácii ako takej. Ale tu musia prísť samotní rodičia a zaočkovať seba a následne aj deti, chyba nám ešte veľa ľudí, aby naša kolektívna imunita proti covid fungovala,“ vysvetľuje celú filozofiu ochrany detí MUDr. Siváková.

Ona sama uvádza aj vlastný príklad: „Od roku 2017 pracujem v imunoalergológii, nevenujem sa teda praktickej pediatrii prvého kontaktu, ale môžem Vám uviesť príklad z mojej "rodinnej praxe": Mám 4 deti, dve sú zaočkované a dve ešte na to nemajú vek. Samozrejme,  8 ročný syn zo školy od spolužiaka mal covid, bol ale takmer bezpríznakový, PCR test pozitivitu potvrdil. Nikto z nás zaočkovaných sa nenakazil, iba najmladšia neočkovaná dcéra, ktorá mala našťastie tiež len veľmi ľahký priebeh. Takéto niečo asi podobne je aj v mnohých iných rodinách, čo je ale veľmi obmedzujúce, keďže deti musia byt v dvojtýždňových karanténach. To je  nesmierne náročné  aj socioekonomicky pre rodičov aj štát.

Z môjho pohľadu matky a pediatričky nechcem mať choré dieťa (na čokoľvek) a mať chorobu, ktorej sa dá predchádzať očkovaním. Preto moje deti očkujem aj nepovinnými vakcínami (kiahne, kliešťová encefalitída, HPV, chrípka a covid),“ dodáva MUDr. Siváková z pohľadu matky. Jej názor je teda jednoznačný. „Mali by sa dať zaočkovať deti so závažnými diagnózami a oslabenou imunitou. Kontraindikácia k samotnému očkovaniu proti covid je aj u detí taká istá ako u dospelých, teda len potvrdená alergia na nejakú zložku vakcíny.“

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL