Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

„Omicron sa nevyhýba ani ľuďom, ktorí covid už prekonali,“ hovorí zo skúseností lekárka z bánovskej nemocnice

1.2.2022

Nová mutácia koronavírusu – Omicron naplno zasiahla aj Slovensko. Denné prírastky chorých dosahujú maximá v tisícoch novo nakazených. Okrem mnohonásobne väčšej infekčnosti sa u pacientov Omicron prejavuje aj osobitnými, novými príznakmi, ktoré sa pri predošlých mutáciách nevyskytovali. Napriek veľkej infekčnosti však zväčša neprináša extrémne ťažký priebeh ani úmrtnosť. Odlišnosti a nové informácie o Omicrone približuje MUDr. Miriam Šatalová, lekárka covidového oddelenia z Nemocnice AGEL Bánovce.

Novinkou pri Omicrone je, že u pacientov sa vyskytli aj iné príznaky, menej časté v minulých vlnách pandémie – bolesť očí, uší, tráviace ťažkosti, kýchanie, bolesti chrbtice. „Najčastejšie príznaky, ktoré Omicron spôsobuje, sú predsa len podobné tým, ktoré spôsobujú iné varianty. Patria k nim kašeľ, horúčka, celková slabosť, nádcha, bolesť hlavy, bolesť hrdla, bolesť svalov. U očkovaných  jedincov má Omicron tendenciu spôsobiť len miernejšie príznaky, akými sú bolesť hrdla, bolesť hlavy, bolesť očí, bolesti svalov, únavu, nádchu, kýchanie,“ hovorí MUDr. Miriam Šatalová. Podľa skúseností lekárov z Bánoviec nad Bebravou, suchý kašeľ a horúčka môžu byť tiež príznakmi Omicronu, ale sú menej časté ako u predchádzajúcich variantov. „V začiatkoch sa Omikron prejavuje bolesťou hrdla, bolesťami tela a bolesťou hlavy. Tieto príznaky trvajú niekoľko dní. Strata chuti a čuchu je u Omicronu menej častá a zriedkavejšie sú aj závažné pľúcne problémy. U očkovaných ľudí je pravdepodobnejšie, že Omicron u nich prebehne ako bežné prechladnutie,“ dodáva optimistickejšie skúsená lekárka.

Upozorňuje však, že neočkovaní ľudia a ľudia s oslabeným imunitným systémom majú vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie vážne ochorenie COVID-19, a to aj pri typicky miernejšom variante Omicronu.

„Neočkovaní jedinci majú tendenciu mať dlhšie trvajúce a závažnejšie príznaky, začínajúc príznakmi podobnými prechladnutiu, ale prechádzajú do ťažkých respiračných symptómov, kašľa, bolestí celého tela, bolestí hlavy, ťažkostí s dýchaním a - v závažných prípadoch - zápalu pľúc, zlyhania dýchania. Omicron je zatiaľ najinfekčnejší variant koronavírusu, ale nezdá sa, že by bol taký smrteľný ako predchádzajúce varianty, ako napríklad Delta,“ opisuje najnovšie poznatky lekárka covidového oddelenia Nemocnice AGEL Bánovce.

A prečo je Omikron celkovo miernejší? „Vedci tvrdia, že je to preto, že Omicron má tendenciu zostať v hornom dýchacom systéme, namiesto toho, aby sa usadzoval v pľúcach, kde môže spôsobiť viac škody. Štúdie ukázali, že častice Delta sa usadzujú v pľúcach a oveľa ľahšie poškodzujú pľúcne tkanivo, čo vedie k zápalu pľúc. Naopak, Omicron má tendenciu usadzovať sa v horných dýchacích cestách, teda v nose, hrdle a prieduškách,“ zdôvodňuje MUDr. Šatalová. Miesto, kde sa vírus usadí, môže byť jedným z hlavných dôvodov, prečo sa symptómy líšia. Omicron sa šíri oveľa rýchlejšie - až trikrát rýchlejšie ako Delta. To vedie k vyššiemu počtu infikovaných jedincov a k zvýšenému náporu pacientov na ambulancie a nemocnice. „Do nemocníc sa s Omicronom dostávajú predovšetkým pacienti s oslabenou iminitou a neočkovaní. Okrem toho môže predstavovať zvýšené riziko reinfekcie aj pre ľudí, ktorí už COVID-19 mali,“ upozorňuje MUDr. Šatalová.

Nemocnica AGEL Bánovce aktuálne poskytuje zdravotnú starostlivosť šiestim pacientom s koronavírusom, z nich päť je nezaočkovaných.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL