Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Bánovská nemocnica rozširuje poskytované služby: ponúka kinesiotaping pre verejnosť

29.6.2023

Kineziotaping alebo tejpovanie je jednoduchá a finančne nenáročná metóda, ktorú terapeuti využívajú pri problémoch s pohybovým aparátom, ale poslúžiť môže aj ako prevencia zranení pri športe. Po novom ju využívajú už aj lekári na rehabilitačnom oddelení Nemocnice AGEL Bánovce, pričom túto službu ponúkajú aj širokej verejnosti.

Tejpovanie našlo svoje využitie nielen v športovom lekárstve, ale aj pri chronických či akútnych ochoreniach pohybového aparátu, v ortopédii, neurológii a pri rehabilitáciách. „Tejpovacia náplasť je elastická, vodeodolná a priedušná. Nalepuje sa na čistú a suchú pokožku, po nalepení sa mierne zvlní, čím imituje vlastnosti ľudskej kože a zdvíha pokožku od podkožia. Následkom toho sa zlepšuje prúdenie krvi a lymfy, dochádza k uvoľneniu napätia vo svaloch, zmierňuje sa opuch, tejp podporuje pohyblivosť kĺbov a zachovanie štruktúry tkanív, ale aj chráni svaly a kĺby pred úrazmi tým, že ich pri pohybe stabilizuje. Tejpovanie má svoje využitie po úrazoch aj ako podpora pri športe, využíva sa tiež na zlepšenie držania tela, pri zápaloch kĺbov a šliach, rôznych bolestiach, tenisovom a golfovom lakti, pri karpálnych tuneloch, vyvrtnutiach či deformáciách nôh a prstov,“ vysvetlil lekár rehabilitačného oddelenia Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Yevhen Vatazhok. Ako dodal, treba si vždy uvedomiť, že kineziotaping nie je sám o sebe liečebnou metódou, teda neodstráni príčinu problému, vie byť však veľmi účinnou doplnkovou terapiou.

 

Okrem pacientov rehabilitačného oddelenia a ambulancie sa rozhodla bánovská nemocnica možnosť tejpovania sprístupniť aj širokej verejnosti. „Od júla sa u nás môžu dať zatejpovať aj osoby, ktoré nie sú liečené v rámci ambulancie, stačí sa objednať. Podľa ťažkostí, typu bolesti a konkrétnej oblasti zvolíme správnu dĺžku náplasti, smer a silu ťahu, aby bol tejping efektívny. Aplikovať tejpy svojpomocne príliš neodporúčam, pretože laik nepozná anatómiu tela, teda nemusí vedieť zvoliť správny spôsob úponu, napnutia a odstupov tejpu. Tejp zvyčajne radíme odlepiť po piatich dňoch, kedy už dráždenie receptorov slabne, ďalšiu aplikáciu možno v prípade potreby absolvovať o jeden až dva dni. Výhodou tejto terapie je, že pacienta nijako neobmedzuje, môže vykonávať všetky činnosti vrátane športovania, kúpania a podobne,“ dodal MUDr. Vatazhok.

 

Tejpovanie bude na rehabilitačnom oddelení Nemocnice AGEL Bánovce prebiehať od 3. júla každý pondelok a stredu od 14:00 do 15:00 a je potrebné sa naň vopred objednať na tel. 0911 697 170. Poplatok za kinesiotaping je 5 eur a zahŕňa vstupnú konzultáciu, tejpovaciu pásku aj samotnú aplikáciu.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL