Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

CT pracovisko bánovskej nemocnice začalo s poskytovaním ozónoterapie

7.8.2023

Vďaka zriadeniu nového CT pracoviska sa v Nemocnici AGEL Bánovce rozšírilo aj spektrum poskytovaných služieb. Pod kontrolou počítačovej tomografie začali skúsení odborníci aplikovať ozónoterapiu, ktorá je obľúbenou liečebnou metódou bolestivých stavov chrbtice.

Ozónoterapia je miniinvazíny ambulantný zákrok, počas ktorého je ku koreňom miechy pod CT kontrolou aplikovaný medicínsky ozón. „Zmes ozónu a kyslíka sa vyrobí v špeciálnom generátore ozónu, ktorý je súčasťou výbavy nášho CT pracoviska. Následne túto zmes podávame cez punkčnú ihlu injekčnou striekačkou do určeného miesta. Výhodou ozónoterapie je, že na rozdiel od medikamentóznej liečby bolestí chrbtice nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky, ale úspešne pomáha s odbúraním bolesti,“ vysvetlil lekár CT pracoviska Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Abdolsalam Kazemi Jahromi, MPH.

 

Vysunutím medzistavcovej platničky v súčasnosti trpí čoraz viac pacientov. „Z jadra platničky sa pri vysunutí uvoľňuje materiál, ktorý tlačí na miechové korene a spôsobuje bolesť. Ozón v mieste vpichu „vytečenú“ platničku vysuší, čím umožní jej postupné vrátenie do pôvodnej polohy. Okrem toho ozón znižuje bolestivosť, pôsobí protizápalovo, regeneračne, zmierňuje opuch a zlepšuje prekrvenie. Hoci zákrok nie je veľmi príjemný, niektorým pacientom príde nevoľno, cítia počas vpichovania miernu bolesť alebo tlak, ozónoterapia je bezpečnejšia, menej invazívna a ľahšie zvládnuteľná ako neurochirurgická operácia,“ povedal MUDr. Kazemi.

 

Pacienta na ozónoterapiu štandardne odosiela odborník – neurológ, prípadne ortopéd. Ako všetky druhy liečby, ani táto terapia nie je vhodná pre každého. „Kontraindikáciou sú tehotenstvo, akútne infekcie, hypertenzia a krvácavé stavy. Zákrok sa neodporúča ani pacientom v seniorskom veku, u ktorých sú na chrbtici závažné degeneratívne zmeny. Na našom pracovisku ozón aplikujeme len do oblasti driekovej chrbtice a na základe indikácie lekára možno v rámci jedného zákroku okrem ozónu aplikovať aj liečivo,“ dodáva skúsený odborník. Ozónovú terapiu v bánovskej nemocnici aplikujú každý utorok a pacienti sa môžu vopred objednať na tel. 038/76 24 313. V prípade potreby je možné po predošlej konzultácii ozón aplikovať aj pacientom s akútnymi ťažkosťami.

 

Novovybudované CT pracovisko Nemocnice AGEL Bánovce je v prevádzke od 13. júna 2023 a disponuje špičkovým a zároveň najpokrokovejším CT prístrojom Incisive. Z diagnostických metód vykonávaných na pracovisku možno spomenúť CT v oblasti hlavy, krku, hrudníka, brucha, malej panvy, CT angiografiu, kolonografiu, enteroklýzu, HRCT pľúc a CT muskuloskeletálneho systému, z liečebných metód pracovisko poskytuje okrem ozónoterapie tiež periradikulárnu teriapiu.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL