Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Bábätká budú strážiť nové monitory dychu

6.4.2018

NEMOCNICA Bánovce, člen skupiny AGEL, sa stala súčasťou projektu Nadácie Križovatka „Mamička dýcham“. Vďaka piatim novým monitorom budú sledované všetky detské postieľky pre novorodencov v zdravotníckom zariadení.

Bánovská nemocnica využíva monitory dychu, ktoré sledujú a rozoznávajú poruchy dýchania. Ak sa  dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia monitoru. Samotný monitor dychu síce nedokáže zamedziť vzniku respiračných problémov, pripomenie však problém, čím sa môže dieťatko zachrániť. Monitor dychu napomáha k starostlivosti o novorodenca, monitoruje jeho dych.

,,NEMOCNICI Bánovce sme odovzdali päť monitorov dychu v celkovej hodnote 400 eur, ktoré boli zakúpené zo sponzorského daru Nadácie VÚB. Prístroje nemôžu predísť nepravidelnému dychu či zástave, ale účinne a spoľahlivo kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú rodičov v prípade jeho ohrozenia,“ uviedla riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch.

,,Za bánovskú nemocnicu vyslovujem veľké poďakovanie. Vítame úprimnú snahu pomáhať najmenším deťom. Nemocnica hodnotí pozitívne, ak spoločenské a charitatívne aktivity mieria k humanitným cieľom. Vďaka novým monitorom budeme môcť zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ dodala riaditeľka  NEMOCNICE Bánovce MUDr. Mina Bobocká.   

Monitory pomáhajú pri syndróme náhleho a neočakávaného úmrtia dojčiat v prvom roku života. Syndróm väčšinou postihuje detí do šiesteho mesiaca života. Najčastejšie k nešťastiu dochádza počas spánku. Ako prevencia sa odporúča používať monitor dychu.

Počas prvého roku života môže u dieťaťa nastať nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so „Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat – SIDS.

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je diagnóza, ktorú lekári stanovia žiaľ až po smrti dieťaťa. Spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku (tzv. smrť v kolíske) – a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.  Postihuje deti v dojčenskom veku (t.j. do 1 roku).

Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne sa jedná o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL