Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Seniori v lete vôbec nemusia cítiť smäd a môže im byť aj v horúčavách zima

1.7.2020

Horúčavy, ktoré sprevádzajú letné mesiace, môžu byť závažnou zdravotnou hrozbou pre staršie generácie. Riziko komplikácií sa zvyšuje u tých seniorov, ktorí majú dlhotrvajúce zdravotné problémy, alebo sú hospitalizovaní v nemocniciach. Zvládnuť kombináciu extrémnych teplôt, konkrétnej diagnózy a celkového režimu je obrovskou výzvou pre oddelenia dlhodobo chorých pacientov v zdravotníckych zariadeniach. Musia totiž zvažovať čo najlepšiu kombináciu optimálnej teploty, pitného režimu, individuálnych pocitov zimy a tepla u jednotlivých pacientov a liečbu konkrétnej diagnózy.

Na Oddelení dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Bánovce je aktuálne hospitalizovaných 47 pacientov vo veku 53 až 92 rokov, priemerná doba hospitalizácie je 20 dní.

Letné mesiace spojené s horúčavou zle vnímajú aj mladšie ročníky, samozrejme, s vekom sa táto schopnost samoregulácie zhoršuje. ,,Geriatrickí pacienti sú obzvlášť rizikovou skupinou. Ide o pacientov zväčša s viacerými chronickými ochoreniami, majú svoje špecifiká, ktoré označujeme ako geriatrické syndrómy,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Mina Bobocká .Ide o súbor príznakov , ktoré sú spojené so starnutím a vedú postupne k strate nezávislosti u takéhoto pacienta. Často sa střetáváme s pojmom, že geriatrický pacient je krehký, majú nízku schopnosť adaptácie. Letné obdobie je paradoxne pre nich rizikovým obdobím,“ hovorí riaditeľka nemocnice, ktorá je zároveň aj primárkou bánovského Oddelenia dlhodobo chorých. Svojich pacientov preto v lete pravidelne upozorňuje, aby v prvom rade dodržiavali pitný režím, aby obmnedzili pobyt na priamnom slnku, nosili pokrývku hlavy, slnečné okuliare. ,,Týmto pacientom môže veľmi uškodiť pobyt v klimatizovaných priestoroch, pretože ich organizmus sa nedokáže tak rýchlo prispôsobovať změnám teplôt,“ vysvetľuje MUDr. Bobocká. Keďže u starších ľudí je znížený pocit smädu pre zníženú citlivosť mozgového centra, často prichádzajú na oddelenie dehydratovaní, s čím sú spojené ďalšie zdravotné problémy.  U starkých býva častý tzv. syndróm reťaženia, teda že prídu s nejakou diagnózou a na tú sa potom nabaľujú ďalšie a ďalšie, typické pre starší vek. Akákoľvek, aj malá komplikácia môže vyvolať závažné následky.

Na našom oddelení sa snažíme geriatrickým pacientom vytvárať také podmienky, aby sa nezhoršoval ich chronický stav. Na izbach musí byť pitná voda, tienenie okien, vetranie, ale bez prievanu, zvlhčujeme vzduch. Často nám pomáhajú aj namočené plachty, klimatizácia je vhodná len na chodbách. Mnohí naši starkí totiž aj v lete pociťujú zimu a pojem horúčava ako ho chápeme my ostatní, nepoznajú,“ vysvetľuje skúsená lekárka. Vo všetkých prípadoch bez rozdielu platí, že veľmi dôležitý je psychický stav pacienta, jeho pohoda, veľa sa dá dosiahnuť záujmom zo strany personálu, rodiny a známých, milým slovom a ochotou vyjsť starkým v ústrety.


Zdravotnícke zariadenia siete AGEL v rámci rebrandingu používajú od 1. júla 2020 nové označenie vo forme Nemocnica AGEL a príslušný názov mesta.  Meno AGEL sa z doplňujúcej pozície v názve zdravotníckeho zariadenia stalo jeho pevnou súčasťou.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL