Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Pomáhať ľudským srdciam sa mu stalo celoživotnou srdcovou záležitosťou

11.8.2020

Takmer polovicu svojho života strávil v Nemocnici AGEL Bánovce, aby pomohol tým, ktorí za ním prišli nielen s bolesťami srdiečka. Obdivuhodne, takmer tri desaťročia, vykonával funkciu primára. Je len málo takých, ktorí by v Bánovciach nad Bebravou a okolí nepoznali meno doktora Petra Trnovského. Sympatický lekár, skvelý odborník a kolega so zmyslom pre humor, milujúci otec a starý otec.

Pred 48 rokmi získal Peter Trnovský diplom MUDr. a rozhodol sa svoj život zasvätiť medicíne. Po špecializáciách v internom a vnútornom lekárstve a desaťročnej praxi v nemocnici v Partizánskom nastúpil ako víťaz konkurzu na post primára na Internom oddelení vtedajšej Nemocnice s poliklinikou v Bánovciach nad Bebravou. Ďalšie roky priniesli okrem špecializácie v kardiológii najmä tisíce odslúžených služieb a pacientov, ktorí prichádzali s najrôznejšími zdravotnými problémami  a predovšetkým nádejou, že im MUDr. Trnovský pomôže. A ako hodnotí tieto roky samotný, stále aktívny lekár? ,,Len kladne, je to nedeliteľná súčasť môjho života. Takmer polovicu života som strávil v bánovskej nemocnici.  Je známe, že vnútorné lekárstvo je kráľovnou medicíny. Ide o vzrušujúci diagnostický proces. No a kardiológia je síce čiastkovým odborom, ale jedným z najvýznamnejších,“ vyznal sa MUDr. Trnovský. Mal možnosť veľakrát vymeniť svoje pôsobisko, on však zostal verný Bánovciam.  ,,Po 2. atestácii z vnútorného lekárstva som sa prihlásil na konkurz na primára interného oddelenia v Bánovciach nad Bebravou, ktorý som vyhral. Primariát trval 28 rokov. To už je ťažko vysloviť, nieto ešte prežiť,“ hovorí s úsmevom stále aktívny dôchodca. Dlhoročných zamestnancov si váži aj vedenie nemocnice. „Doktor Trnovský v našej nemocnici prežil takmer celý produktívny život. Takýmto odborníkom dávame aj napriek dôchodkovému veku priestor na realizáciu, pretože ich vedomosti a skúsenosti nadobudnuté praxou sú neoceniteľné nielen pre nás, ale aj pre mladých lekárov. Napokon, ja sama som pred rokmi začínala pod jeho vedením na internom oddelení,“ zverila sa riaditeľka nemocnice MUDr. Mina Bobocká.

Na vlastnej koži zažil zásadné zmeny v zdravotníctve. ,,Predovšetkým nastúpila v zdravotníctve technika, ktorá významne urýchlila diagnostické procesy, ako ultrazvuk, CT, MRI, bez ktorých si dnes už našu prax nevieme ani predstaviť. Ďalšou významnou zmenou bol vznik súkromného sektora v zdravotníctve.“ A čo má lekár srdcom i dušou na svojej práci najradšej? ,,Práve sonografiu-ultrazvukovú diagnostiku, pretože umožňuje nevídanú možnosť sledovania práce srdca s jeho anatomickými pomermi,“ prezrádza otec dvoch detí a starý otec troch vnúčat. Rovnako, ako jeho práca, bolo obdivuhodné aj jeho manželstvo, ktoré trvalo 43 rokov. S dnes už nebohou manželkou ho spájala okrem spoločnej cesty životom práve  aj medicína, keďže bola gynekologičkou.

Okrem ,,srdciariny“ a neustálemu štúdiu nových poznatkov v medicíne sa MUDr. Trnovský v čase voľna venuje najmä knihám, vareniu a stretnutiam s priateľmi. Rád si zaspomína aj na svoje mladé časy, kedy sa s obľubou venoval svojej vášni, boxovaniu.  Keď sa doktora Trnovského opýtate, aký je jeho najkrajší zážitok z nemocnice, bez váhania odpovie: ,,Vždy je to záchrana ľudského života.“

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL