Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Anestéziologické sestry z bánovskej nemocnice zachránili vďaka prvej pomoci životy aj mimo svojej práce. Obe sa zhodujú: "Pociťovali sme obrovskú zodpovednosť“

11.9.2020

Správne poskytnutá prvá pomoc môže za pár sekúnd zachrániť život. K rôznym situáciám, kedy je treba konať rýchlo a poskytnúť bezprostredne prvú pomoc, dochádza často aj mimo nemocníc. Zdravotníci sú síce na podobné situácie zvyknutí, avšak zachraňovať život bez potrebného vybavenia a počas voľných chvíľ, je aj pre nich stresujúce a náročné. Svoje o tom vedia aj dve anestéziologické sestry z Jednodňovej zdravotnej starostlivosti z Nemocnice AGEL Bánovce.

Svoj príbeh začína prvá z nich,  Alena Bacová. ,,V blízkosti autobusovej stanice som prechádzala cez cestu a uvidela som muža, ktorý asi čakal na manželku, pretože bol opretý o zábradlie. Zaregistrovala som, ako sa mu manželka hlasno prihovára, že kde to stojí, prečo nejde k autobusu... Postupne sa mu podlamovali nohy, až klesol na zem,“ opisuje situáciu, ktorá začínala byť čoraz vážnejšia. ,,Nereagoval na oslovenie, stratil, vedomie a nedýchal, pulz nehmatateľný. Začala som s kardiopulmonálnou resuscitáciou,  okoloidúcim som kázala ohlásiť telefónne číslo 155 s tým, že masáž srdca je poskytnutá. Ja som stláčala hrudník a keďže manželka bola rozrušená, tak som ju poprosila, nech podáva dýchanie z úst do úst, ďalší okoloidúci zdvihol nohy,“ hovorí Alena. Približne po štvrť hodine prišla záchranka, práve v čase, keď mu začalo srdce opäť biť, i keď nepravidelne. ,,Chrčal a stále nereagoval na oslovenie a keď si ho prevzali záchranári,  v sanitke ho uviedli do umelého spánku, zaistili dýchacie cesty a žilový prístup pre potrebné lieky a odviezli ho do nemocnice,“ spomína na túto udalosť Alena.  Ako sestra pracujúca na úseku intenzívnej starostlivosti má s podobnými prípadmi množstvo skúseností, avšak nie na ulici, bez zdravotníckeho vybavenia a bez pomoci kolegov. ,,V tej chvíli som ani nepociťovala tak strach, ako zodpovednosť. Udialo sa mi to rovno v pred očami, tak by som bola veľmi sklamaná, keby sa to nedotiahlo ako tak do zdarného konca, teda odovzdať pacienta s obnovenou akciou srdca privolanej záchranke,“ hovorí. Svoje poslanie myslieť na dobro pacienta nezaprie ani v takejto chvíli: ,,Dobrý pocit mi trochu prekryla obava, či nebude mať polámané rebrá. Po takej aktívnej masáži srdca sa to môže stať…“

K rozprávaniu sa pridáva aj jej kolegyňa, Mgr. Bibiana Peťovská. Dramatická situácia sa odohrala v máji v roku 2018, avšak pamätá si naňho živo doteraz. ,,Bola som v obchodnom centre, kedy som zrazu počula krik, že odpadol a na chodbe leží v bezvedomí muž. Mal približne 57 rokov a v tom čase tam pracoval na stavebných prerábkach vnútorných priestorov. Bežala som k nemu a zhodnotila som aktuálny stav pacienta, nereagoval na bolestivé podnety, nedýchal. Zmanažovala som kardiopulmonálnu resuscitáciu, s jedným jeho kolegom som sa podieľala na masáži srdca, druhý jeho kolega prevádzal dýchanie z úst do úst a okoloidúcich som vyzvala, aby volali rýchlu zdravotnú pomoc,“ začína svoje rozprávanie Bibiana Peťovská. Po niekoľkých minútach sa obnovila činnosť srdca, zároveň prišla sanitka. Zdravotníci pána vyšetrili a Bibiana im dokonca pomohla zabezpečiť intravenózny prístup. Následne pacienta preložili do sanitky,  realizovali ďalšie kroky rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácie a previezli pacienta do zdravotníckeho zariadenia. Aj so skúsenou anestéziologickou sestrou takáto situácia zamávala. ,,Mala som zmiešané pocity, obávala som sa o pacienta a pociťovala som obrovskú zodpovednosť,“ hovorí. Prvý kontakt s poskytovaním prvej pomoci mala ešte na základnej škole, neskôr na strednej zdravotníckej škole, potom v práci a na Oddelení anestézie a intenzívnej medicíny. ,,Okrem toho každé dva roky  absolvuje školenie prvej pomoci  povinné zo zákona, ktoré nám pravidelne sprostredkováva náš zamestnávateľ, za čo som vďačná,“ dodáva.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL