Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Zdravie máme vo vlastných rukách

15.10.2020

Umývanie rúk patrí medzi základné hygienické návyky, ktoré by každý z nás mal dodržiavať. Práve dnešný deň, 15. október, je Svetovým dňom umývania rúk a jeho cieľom je poukázať na to, že práve tento jednoduchý úkon je veľmi dôležitý pri prevencii rôznych infekčných chorôb.

Umývanie rúk správnym spôsobom je mimoriadne dôležité, pretože môže zabrániť vzniku a šíreniu širokého spektra infekcií. Až 80 % infekcií sa šíri práve dotykom. ,,Hygiena rúk by mala byť samozrejmosťou pre každého z nás a nielen pre zdravotníckych pracovníkov.  Dôkladná hygiena rúk môže ochrániť naše zdravie. Správne umytie rúk by malo pozostávať z opláchnutia teplou vodou a následne aplikujeme dostatok  mydla na obe ruky, ruky poriadne namydlíme, umyjeme dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami a aj pod nechtami a dôkladne opláchneme teplou vodou. Ruky utrieme do jednorazovej utierky alebo použijeme čistý uterák. Táto procedúra by mala trvať 40 až 60 sekúnd. Ruky by sa mali umývať bez prsteňov či náramkov, hodiniek. Ak nie je dostupná voda a mydlo  napríklad na výlete alebo nákupoch, použijeme dezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze a táto procedúra by mala trvať 20-30 sekúnd,“ vysvetľuje Mgr. Erika Mišiaková, námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice AGEL Bánovce.

Koľkokrát si máme ideálne denne ruky umývať, to vám presne žiaden odborník nepovie. ,,Ruky si umývame pri akomkoľvek pocite nečistých rúk, po návrate domov, pred jedlom, po požití toalety, po kašlaní, kýchaní či smrkaní alebo po kontakte so zvieratami. Iné pravidlá platia pre zdravotníckych pracovníkov, dezinfekcia rúk je pre nich nevyhnutnou súčasťou každodennej rutiny,“ hovorí námestníčka.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL