Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

„Vysoké opätky dávajú nohe gráciu, ale trvalé nosenie si vyberá svoju daň,“ hovorí bánovský ortopéd

18.12.2020

Nemocnica AGEL Bánovce prevádzkuje Jednodňovú zdravotnú starostlivosť od roku 2010 a pre pacientov poskytuje zdravotnú starostlivosť na 19 lôžkach. Zdravotnícky tím sa tam zaoberá širokým spektrom zákrokov, či už v lokálnej alebo celkovej anestézii, ktoré realizujú tými najmodernejšími metódami. Najviac operácií sa uskutočňuje v odbore ortopédia.

„V rámci jednodňovej starostlivosti sa vykonávajú zákroky, ktoré  nevyžadujú sledovanie pacienta na lôžku viac ako 24 hodín. V našich podmienkach je možné operovať v lokálnej anestézii ortopedické zákroky  na kĺboch kostiach  svaloch a šľachách,“ hovorí MUDr. Róbert Opáth, ktorý je operatérom na Jednodňovej zdravotnej starostlivosti v bánovskej nemocnici. Medzi najčastejšie diagnózy, ktoré sa tu operujú, patrí syndróm karpálneho tunela, skákavý prst, vbočený palec na nohe, tenisový lakeť či zašívanie šliach. „V celkovej alebo spinálnej anestézii sa operujú  väčšinou  artroskopie kolien, ramien, členkov, lakťov,  členkov či dokonca zápästí. Možné sú stabilizácie  či fixácie kĺbov touto metódou, čo je veľkým prínosom pre pacienta, pretože riziká a doba hojenia  u pacientov sú oveľa menšie,“ vysvetľuje bánovský operatér. S vekom diagnózy pribúdajú a osobitnú skupinu tvoria športovci. „Väčšinu  ortopedických pacientov vo všeobecnosti  tvoria ženy. Vysoké opätky dávajú nohe gráciu, ale trvalé nosenie si vyberá svoju daň,“ opisuje rozdiely medzi ženskými a mužskými pacientmi a vysvetľuje, že práve diagnóza vbočeného palca je dominantne zastúpená u žien a ak sa vyskytne u mužov, ide o tzv. geneticky podmienené vbočené palce .

V bánovskej nemocnici majú na Jednodňovej chirurgii najmodernejšie technické vybavenie. „Základné princípy operácií sú spoločné pre všetky chirurgické odbory, v ortopédii je však nutná  vyššia opatrnosť a precíznosť pri príprave pacienta, pri sterilizácii a dezinfekcii, lebo kĺb a kosť sú prostredie, ktoré umožňujú rýchle šírenie infekcie so slabou imunitnou odpoveďou. Úspech operácie závisí aj od pacientov, ako sa k zotavovaniu postavia. Pacientom často hovorievam, že ich spolupráca bude mať najväčší  podiel na konečnom úspechu. Všeobecne je dôležitá zdravá pestrá strava, prísun vitamínov a výdatný spánok,“ dodáva MUDr. Róbert Opáth.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL