Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Hrozbami pre seniorov počas leta sú kliešte, plesňové ochorenia, pokazené potraviny. Najväčším problémom je nedostatok tekutín, seniori nepociťujú smäd

9.7.2021

Nemocnica AGEL Bánovce na svojom Oddelení dlhodobo chorých prísne dbá, aby extrémne horúčavy neohrozovali, resp. mali čo najmenší dopad na pacientov s ťažkými diagnózami. Najdôležitejší je pitný režim, ochrana pred priamym slnečným žiarením. Podľa skúsených odborníkov, počas leta seniorov ohrozujú aj kliešte s prenosnými ochoreniami, ďalej plesňové ochorenia a tiež potraviny po záruke.

„Najčastejším problémom, o ktorom sa stále hovorí, ale aj napriek tomu pretrváva, je nedostatok tekutín najmä v horúcom počasí. Starší ľudia môžu mať problém, že sa sami nedostanú k tekutinám, alebo aj preto, že jednoducho nemajú pocit smädu. Ak málo pijú, môže im klesať tlak, dochádza k dehydratácii a kolapsu, „ vysvetľuje MUDr. Miriam Šatalová z Oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Bánovce. Ďalším problémom môžu byť plesňové ochorenia na nohách. Seniori, diabetici, ľudia s poruchami prekrvenia dolných končatín sú náchylnejší k vzniku plesní. V lete k tomu prispieva nevhodná nepriedušná obuv, znížená hygiena, zvýšené potenie. Problémom, ktorý si mnohí neuvedomujú, je nevhodnosť a zlé skladovanie potravín. Starší ľudia často kupujú veci v akcii "pred zárukou", často aj po záruke, potraviny skladujú "kade-tade", čo hlavne v letných mesiacoch môže spôsobovať rôzne tráviace ťažkosti.

Podľa M. Šatalovej by bolo vhodné, keby si najmä starší ľudia nosili so sebou fľašu s vodou, prípadne aby mali doma v každej izbe postavený pohár vody. „To by im vizuálne pomohlo pripomenúť si, že sa majú napiť. Vhodná je čistá voda s citrónom, prípadne chladený čaj. Dôležité je piť počas celého dňa priebežne,“ vysvetľuje odborníčka jednoduchý spôsob ako predísť komplikáciám z nedostatku tekutín. Nepohybovať sa vonku na slnku medzi 10.00-16.00h, pokiaľ idú von, mali by nosiť na hlave šatku, klobúk, šiltovku. Nie je dobré zostávať celý deň doma, vhodný čas na prechádzky je skoro ráno, alebo neskoré popoludnie, prípadne večer, kedy slnko až tak nepáli.

„Horúčavy spôsobujú v našom tele celý rad mechanizmov, ktorými sa naše telo snaží ochladiť. Zaťažkávacou skúškou si prechádza hlavne srdcovo-cievny systém. V snahe udržať si telesnú teplotu organizmus reaguje na horúčavy roztiahnutím periférnych ciev. Srdce potom vynakladá veľké úsilie v snahe udržať krvný tlak, čo ho extrémne zaťažuje. Dochádza k zvýšenému poteniu, čím sa organizmus ochladí, ale zároveň stráca tekutiny. Problémy sa zvýraznia hlavne pri dehydratácii, kedy dochádza k zahusteniu krvi, čo zvyšuje riziko vzniku zrazenín, ktoré môžu byť príčinou vzniku infarktu myokardu, mozgových príhod, či embólií,“ hovorí M. Šatalová z mnohoročnej skúsenosti. Podľa nej sú kolapsy z horúčav u seniorov pomerne časté. Podcenia situáciu, idú do záhradky "len na chvíľu", popri práci zabudnú na pitný režim, nemajú žiadnu pokrývku hlavy, o opaľovacom kréme nechcú ani počuť, takže problémy na seba nenechajú dlho čakať. Aj preto je dôležité so starými ľuďmi hovoriť a opakovane im pripomínať možné nebezpečenstvá, ktoré im hrozia.“

Starší ľudia podceňujú aj nebezpečenstvo z prenosu nákazlivej choroby od kliešťov. „ Ich prístup je rôzny. Niektorí vidia za každým kliešťom zápal mozgových blán, iní len mávnu rukou, je to aj o povahe jednotlivcov. U starších býva problém aj v tom, že kliešťa si nevšimnú - buď pre slabší zrak, alebo preto, že kliešť sa uchytil na mieste, kde si nedovidia. Veľa ľudí si myslí, že kliešte padajú zo stromov, preto ich ani nenapadne, že kliešťa môžu "chytiť" aj na dvore.“

Do bánovskej nemocnice chodia pacienti s bolesťami kĺbov, ktoré ich trápia už mesiace. „Na otázku, či si našli niekde na tele kliešťa odpovedajú s určitosťou, že nie, ale my potom laboratórne potvrdíme boreliózu, väčšinou už prekonanú, resp. v chronickom štádiu,“ upozorňuje M. Šatalová. Borelióza je infekčné ochorenie prenášané kliešťami, nie každý kliešť je však prenášačom tohto ochorenia. Ak sa v mieste prisatia kliešťa objaví typická škvrna - erythema migrans, je potrebné navštíviť lekára. Ochorenie často máva chronický priebeh so závratmi, bolesťami hlavy, pocitmi tuhnutia šije, tŕpnutím končatín či chrbta. „Výsledky prieskumov zo susedného Česka ukázali, že najviac pacientov s kliešťovou encefalitídou je medzi seniormi. Problém spočíva v tom, že sa málo chránia očkovaním a pokiaľ už očkovanie zvažujú, zaplatia ho radšej vnúčatám. U seniorov má pritom choroba závažnejší priebeh a zanecháva častejšie trvalé následky. Viac je aj úmrtí,“ dodáva na záver odborníčka.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL