Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Vakcinačné centrum v Nemocnici AGEL Bánovce podalo už 20 000 dávok proti koronavírusu. Zaočkovať sa môžu už aj neregistrovaní záujemcovia

23.7.2021

Nemocnica AGEL Bánovce zaočkovala prvých záujemcov už 15. januára vakcínou Corminanty od spoločnosti Pfizer/Biontech. Prvými zaočkovanými boli zdravotníci nemocnice a okresu. Odvtedy vo vakcinačnom centre podali už viac ako 20 000 dávok vakcín. Od tohto týždňa je možné aj v tomto vakcinačnom centre sa zaočkovať proti koronavírusu aj bez registrácie.

Bánovskí zdravotníci majú zvládnutú logistiku, pripojenie do centrálneho systému Národného centra zdravotníckych informácií, ako aj prípravu a skladovanie vakcín, sú skúsení aj čo sa týka sporadických menších vedľajších účinkov po vakcinácii. „Z uvedeného počtu podaných viac ako 20 000 vakcín sa u nás vyskytla len jedna alergická reakcia s nutnosťou podania liečby a sledovania cca 3-4 hodiny, po liečbe ťažkosti ustúpili. Z ďalších komplikácií to boli asi tri prípady zdurenia lymfatických uzlín v podpazuší alebo krku, ktoré odoznelo bez nutnosti liečby do pár dní. Bežnými vedľajšími príznakmi sú mierna bolesť ramena a únava, pričom je zaujímavé, že vedľajšie príznaky sú u staršej generácie menej zastúpené. Kolapsové stavy sa vyskytovali  ojedinele najmä v čase horúčav, podobne ako v bežných ambulanciách pri odberoch krvi či aplikáciách akejkoľvek injekčnej liečby,“ hovorí  MUDr. Anna Zelenáková, ktorá má vakcinačné centrum nemocnice na starosti.

Vzhľadom na nízky počet registrovaných záujemcov na očkovanie v posledných dňoch, sa nemocnica rozhodla vyjsť ľuďom v ústrety a od tohto týždňa umožňuje aj očkovanie bez predošlej registrácie. Budúci týždeň táto možnosť pokračuje.  Zaočkovať sa týmto spôsobom dá v pondelok, štvrtok a piatok v čase od 8:00 do 11:00 a od 12:00 do 14:00, v utorok a stredu v čase od 8:00 do 12:00. „Záujemcovia o očkovanie môžu prísť do  vakcinačného miesta, kde po vypísaní dotazníka o zdravotnom stave a informovanom súhlase budú zaočkovaní už spomínanou vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer. Pozvanie na podanie druhej dávky, ktoré býva prevažne o 28 dní, už dostanú formou  SMS. Samozrejme, že počet je limitovaný aktuálnym počtom vakcín na daný deň,  avšak momentálne ich je dostatok a toto nás neobmedzuje,“ vysvetľuje MUDr. Zelenáková.  Dodáva, že zdravotníkov mrzí, že aktuálne záujem o očkovanie  prudko klesá. „Obávame sa návratu epidémie  nielen s následkami na zdraví a životoch našich blízkych, ale aj v iných oblastiach nášho života, ako je často spomínaná ekonomika či školstvo opätovným uplatnením karanténnych opatrení,“ hovorí skúsená zdravotníčka.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL