Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Pre zdravie seniorov je správne stravovanie veľmi dôležité. Dôchodcov trápi podvýživa alebo obezita, nedostatok vitamínov a málo tekutín

20.8.2021

Pre pokojný život seniorov je mimoriadne dôležité správne a zdravé, vyvážené stravovanie. Práve zlé stravovacie návyky, podvýživa, nedostatok vitamínov a na druhej strane obezita sú nielen fyzickým problémom pri každodenných činnostiach, ale tiež spúšťačom či podporovateľom rôznych diagnóz. Seniori, najmä tí osamelí, zvyknú stravovanie podceňovať, resp. „šetriť“ na vlastný úkor. Odborníčka z Nemocnice AGEL Bánovce vysvetľuje, prečo je správne stravovanie seniorov absolútny základ.

„Na Slovensku je veľkým problémom seniorov obezita. Jej celkový podiel na Slovensku je 16,3%, najobéznejšia veková kategória je 65-74 rokov, kde je podiel obéznych až 33%, vo veku nad 65 rokov trpí obezitou 23,2% občanov,“ hovorí fakty MUDr. Miriam Šatalová z Oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Bánovce. „Obezita má celý rad závažných komplikácií, ako napríklad poruchy pohyblivosti, zhoršenie sebestačnosti, vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, cievnej mozgovej príhody, pľúcne komplikácie, metabolický syndróm, ktoré v konečnom dôsledku vedú k zvýšenej úmrtnosti. Obezita u seniorov je obyčajne dlhodobá záležitosť, a tak zmeny spôsobené obezitou sú pokročilé. Navyše, zmeniť stravovacie návyky je veľmi ťažké. Zníženie množstva potravy a vylúčenie niektorých zložiek má negatívny dopad na kvalitu života a môže spôsobiť deficit vitamínov a minerálov,“ vysvetľuje MUDr. Šatalová. V starobe sa neodporúča používanie diét s veľmi nízkym obsahom energie. Mali by obsahovať dostatočné množstvo kvalitných bielkovín, vitamínov a minerálov. Dôležitý je aj pohyb, ktorý ale vzhľadom na časté ochorenia kĺbov a svalov u seniorov býva obtiažnejši. Vhodné sú prechádzky, stacionárny bicykel či pilates.

Čo všetko vplýva v starobe na správne stravovanie?  Na príjem potravy u ľudí má v starobe vplyv niekoľko faktorov – prirodzené procesy starnutia, prítomnosť a charakter ochorení, množstvo užívaných liekov a socioekonomické zázemie seniora. Oproti mladším dospelým sú starí ľudia viac náchylní na vznik porúch výživy. Starnutie vedie k strate zubov, poklesu čuchových schopností a mení prah na vnímanie chutí. Znižuje sa tvorba slín, dochádza k zmenám v procese žuvania. Dôsledkom uvedených zmien spôsobených starnutím, je starecká anorexia . „Aj zdraví starí ľudia majú prirodzene menšiu chuť do jedla či menší záujem o stravovanie, majú rýchlejší pocit nasýtenia a menší pocit hladu. V porovnaní s mladšími jedia pomalšie, z jedenia majú menší pôžitok a naraz sú schopní skonzumovať len menšiu porciu jedla. U mužov je senilná anorexia výraznejšia ako u žien. Dôvodom je pravdepodobne pokles hladín testosterónu,“ hovorí odborníčka  na základe dlhoročných skúseností.  

Kombinácia podvýživy s narastajúcim vekom zvyšuje úmrtnosť .

Paradoxne, účinok obezity  je v starobe menej výrazný a vyššia telesná hmotnosť môže mať pri niektorých chorobách protektívny účinok. „Seniori sú vo všeobecnosti ohrození deficitom vitamínov pre nedostatok čerstvej zeleniny a ovocia v strave, na deficit vitamínu D má vplyv aj nedostatočná expozícia slnečným svetlom. Zlý nutričný stav v seniorskom veku vedie k rozvoju krehkosti, k poruchám kognitívnych funkcií, k anémii, k zrýchlenému  úbytku svalovej a kostnej hmoty, k poklesu výkonnosti svalov, k poklesu funkčných rezerv organizmu. Zlá výživa negatívne ovplyvňuje zvládanie stresových situácií, odolnosť proti infekciám a rýchlosť hojenia rán a zlomenín, zhoršuje fungovanie kardiovaskulárneho systému,“ uvádza MUDr. Šatalová. Podvýživa tiež zhoršuje celkovú prognózu, úspešnosť operačných výkonov a rehabilitácie, zvyšuje riziko komplikácií, zvyšuje počet opakovaných hospitalizácií.

Na správne stravovanie seniorov majú veľký vplyv aj negatívne životné udalosti, napríklad strata partnera, odchod do dôchodku. To všetko sa môže odzrkadliť aj vo vzťahu k jedlu. „Častejšie u seniorov pozorujeme skôr nechutenstvo. Senior potrebuje cítiť záujem zo strany ostatných, aby nezískal pocit, že je na obtiaž a jeho život už nemá cenu. Pri akomkoľvek náznaku problému s príjmom potravy u seniorov treba včas reagovať, prípadne vyhľadať pomoc odborníka. Seniori žijúci osamelo obvykle nevenujú dostatok pozornosti príprave stravy ani jej vlastnej konzumácii. Pokiaľ si varia, tak väčšinou do zásoby na niekoľko dní a ďalšie dni jedlo len ohrievajú, čím dochádza k znižovaniu nutričnej hodnoty stravy. Podobná situácia môže nastať, keď si seniori jedlo objednávajú, častokrát v snahe o zníženie nákladov si objednávajú dodávku jedla obdeň a jedia po častiach.

Čo by teda malo byť základom vyváženej stravy ľudí v dôchodkovom veku? „Medzi vhodné potraviny patria najmä obilniny, ovocie, zelenina, mliečne výrobky, strukoviny. Odporúča sa uprednostniť mäso z hydiny, rýb, chudé bravčové a hovädzie. Pri príprave jedál používať dusenie alebo varenie, obmedziť vyprážanie. Starší ľudia by mali jesť menšie dávky, ale častejšie (5 až 6-krát denne). Každý deň by mali zjesť nejaký mliečny výrobok (jogurt, kyslé mlieko, tvaroh, nízkotučné syry). Večera má byť čo najľahšia. Treba vynechať jedlá škodiace zdraviu, zaťažujúce žalúdok a tráviacu sústavu, mastné, sladké a príliš slané či korenisté. Obmedziť alebo úplne vynechať údeniny, tučné syry, ťažké omáčky, mastné mäsá. Napriek oslabenému pocitu smädu je potrebné prijímať dostatok tekutín,“ hovorí MUDr. Šatalová. Dôležitým je tiež prispôsobiť formu stravy, kusy ovocia či zeleniny sú pre seniorov s problémovým chrupom konzumovateľné len v nastrúhanej či mixovanej podobe. Dôležitý je aj sociálny rozmer stravovania, stolovanie prispôsobiť mentálnym a fyzickým postihom seniora,  brať do úvahy aj etnické či náboženské zvyklosti.

Nemocnica AGEL Bánovce každý deň na Oddelení dlhodobo chorých pripravuje približne 10 druhov presne pripravených diét pre svojich seniorských pacientov s ohľadom na ich diagnózu, aktuálny zdravotný stav a tiež s prihliadnutím na schopnosť najesť sa, na žiadosť pacienta je k dispozícii aj vegetariánska strava.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL