Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Mnohých pacientov trápi koronavírus aj niekoľko mesiacov po jeho prekonaní

25.8.2021

Pacienti, ktorí prekonali koronavírus, ale tým sa ich zdravotné problémy neskončili, avšak naopak začali, nájdu pomoc aj na Oddelení fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Bánovce. Tím odborníkov pomáha počas nieľkomesačnej rehabilitácie vyriešiť všetky vzniknuté potiaže.

„Najväčší počet rehabilitácií postcovidových pacientov bol v mesiacoch marec, apríl, máj. Na základe odborníkov, ktorí sa zaoberajú vývojom situácie okolo covidu, očakávame opäť nárast v zimnom období,“ vysvetľuje Libuša Klamárová, vedúca fyzioterapeutka, ktorej sme sa spýtali aj to, z akých dôvodov ich najčastejšie pacienti navštevujú: „Postcovidoví pacienti často trpia dlhé mesiace chronickým únavovým syndrómom. Mnoho pacientov vykazuje poškodenie pľúc ešte aj 3 mesiace po vyliečení ochorenia COVID -19. Postcovidová rehabilitácia je zameraná na rehabilitáciu vnútorného prostredia orgánov, zvýšenie kapacity pľúc a plnohodnotné okysličenie krvi,“ opisuje. U postcovidových pacientov s neurologickými problémami ako je myopatia, polyneuropatia je dôležitá intenzívna rehabilitácia na odstránenie neurologických komplikácií.

Častým zdravotným problémom po prekonaní vírusu COVID-19 sú ťažkosti s dýchaním. „Zameriavali sme sa samozrejme aj na rehabilitáciu pri dýchacích ťažkostiach. Neodmysliteľnou súčasťou fyzioterapie sú rôzne druhy dychových cvičení, ktoré zabezpečujú udržiavanie a zlepšenie funkcie dýchania, pľúcnej ventilácie, zabezpečuje v krvi kyslík. Využívali sme statickú dýchaciu gymnastiku, t.j. kľudovú, zameriavali sme sa na horné, stredné a dolné dýchanie, dychovú vlnu. Ďalej na dynamické dýchanie spojené s jednoduchými pohybmi horných a dolných končatín a trupu. Pred a po cvičení sme merali hodnotu saturácie kyslíka,“ hovorí Libuša Klamárová.

Výnimkou na rehabilitáciách nie sú ani pacienti, ktorých priebeh koronavírusu si nevyžidal hospitalizáciu v nemocnici. V bánovskej nemocnici im poskytovali program komplexnej rehabilitačnej starostlivosti, išlo o pacientov s pretrvávajúcimi ťažkosťami v zmysle dušnosti, rýchlej unaviteľnosti, malej tolerancie záťaže.

A aké sú po prekonaní COVID-19 všeobecné odporúčania? „Na zlepšenie dýchacích funkcií venovať sa aeróbnemu cvičeniu, skvelý je napríklad tanec či beh na mieste v dobre vetranom prostredí, výrazne prospievajú aj prechádzky. Podstatou je správna technika dýchania - nádych nosom, výdych ústami. Postupne zvyšovať aktivitu aspoň 150 minút denne. Nefajčiť, nepiť alkohol, vyvarovať sa podľa možnosti stresovým situáciám. Jesť veľa ovocia, zeleniny, nezabúdať na pitný režim, na vitamín D, ktorý súvisí s lepšou funkciou pľúc,“ dodáva na záver vedúca fyzioterapeutka.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL