Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Na jeseň sa u seniorov zvyšuje riziko chrípky

15.11.2021

Jesenné mesiace sú obdobím, kedy sa náhla zmena počasia môže prejaviť na našom zdraví. Rizikovými môžu byť najmä seniori, u ktorých sa zvyšuje pravdepodobnosť nakazenia respiračnými infekciami ako chrípka alebo bakteriálny zápal pľúc. Pre starších ľudí môžu byť tieto ochorenia nebezpečné.

„Medzi najčastejšie príčiny hospitalizácií patria infekcie dolných dýchacích ciest – sú piatou najčastejšou príčinou smrti na Slovensku,“ hovorí MUDr.  Miriama Šatalová z Oddelenia dlhodobo chorých v Nemocnici AGEL Bánovce. Priebeh aj ťažkých infekčných ochorení je podľa nej často klinicky výrazne zmenený – pacient nereaguje na infekciu horúčkou, prítomný je len celkový ťažký stav pacienta, býva apatia, objavuje sa rýchlo nastupujúca porucha vedomia až bezvedomie. Chrípka je vysoko nákazlivé respiračné ochorenie. Lieči sa zvyčajne symptomaticky a kľudom na lôžku, ale u seniorov sa z nej môže vyvinúť aj ťažké akútne respiračné ochorenie s nutnosťou hospitalizácie v nemocnici.

Podľa odborníčky patrí k preventívnym opatreniam zvyšovanie celkovej odolnosti organizmu otužovaním, pravidelným cvičením, pobytom na čerstvom vzduchu, častým vetraním, zvýšeným príjmom vitamínov a minerálov. „V chrípkovom období je potrebné obmedziť návštevu hromadných podujatí. Účinnou prevenciou je očkovanie proti chrípke, ktoré by seniori mali absolvovať každoročne pred začiatkom chrípkovej sezóny. Najvhodnejším obdobím pre očkovanie je začiatok jesene, teda  september a október. Ochranný účinok vakcíny nastupuje zhruba za 2 týždne po očkovaní,“ vysvetľuje MUDr. Miriama Šatalová.

Očkovanie proti chrípke má byť v prvom rade zamerané na ľudí, u ktorých je vysoké riziko vzniku komplikácií, respektíve tých, ktorí sú najviac vystavení nákaze, to znamená u osôb s chronickým ochorením, so zníženou obranyschopnosťou, ako aj u seniorov nad 65 rokov. Očkovanie je dôležité aj pre zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa starajú o choré osoby. Ďalšou ohrozenou skupinou sú osoby žijúce v kolektívnych zariadeniach, ako sú domovy dôchodcov, sociálne ústavy a pod. „Očkovanie proti chrípke sa odporúča aj deťom od 6 mesiacov do troch rokov, pretože aj v tejto vekovej skupine môže mať chrípka ťažký priebeh a môže byť spojená s vysokým podielom komplikácií,“ dodáva lekárka z Oddelenia dlhodobo chorých. Odložiť by sa malo u pacientov s horúčkami alebo akútnou infekciou.  Tiež sa neodporúča ženám v prvom trimestri tehotenstva a deťom mladším než 6 mesiacov. Očkované by nemali byť ani osoby alergické na akúkoľvek zložku vakcíny.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL