Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Riaditeľka Nemocnice AGEL Bánovce prezradila, ako trávi Vianoce MUDr. Bobocká: „Nikdy nepoužívam slová – volajte, len keď bude horieť“

22.12.2021

Riaditeľka Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Mina Bobocká okrem toho, že má na starosti chod celej nemocnice, organizačné zabezpečenie a zvládnutie vianočného režimu a už druhý rok aj pandémie, je tiež ženou, ktorá sa doma snaží vytvoriť kúzlo rodinnej atmosféry počas Vianoc. Prezradila nám, kde a ako ich trávi, čo je pre ňu najväčšou srdcovkou a aké zvyky dodržuje.

Ako u vás vyzerá Štedrý deň? Aké zvyky každý rok dodržiavate, aké jedlo jedávate na štedrú večeru, aké vianočné koláče či pečivo u vás nemôže chýbať?

Štedrú večeru každý rok trávim v kruhu rodiny s manželom a svokrovcami. Dodržiavame všetky známe vianočné tradície ako zazvonenie zvončekom, oplátky s medom či hádzanie orechov do kútov. Vždy pri štedrovečernom stole si spomenieme aj na tých, ktorí už nie sú medzi nami, ale stále majú miesto v našich srdciach. Aj keď nie som veľký milovník rýb, na štedrú večeru si neodpustím podkovičku vyprážaného pstruha a na štedrovečernom stole nemôžu chýbať šuhajdy či klasické mačacie oči. Medzi moje srdcovky, ktoré môžem pozerať tisíckrát dokola, patrí film S tebou mně baví svět a celé sviatky sa od nás ozývajú klasické slovenské koledy, piesne Karla Gotta, Heleny Vondráčkovej, Mariah Carey či Last Christmas od Wham.

Musia byť riaditelia nemocníc stále "v pohotovosti", aj na Vianoce? Stalo sa vám niekedy, že ste počas sviatkov museli utekať do nemocnice riešiť niečo dôležité, neodkladné?

Riaditelia nemocníc musia byť v pohotovosti počas celého roka a Vianoce nie sú výnimkou. Mám pocit, že mobilný telefón sa stal mojou ďalšou rukou a niekedy je to naozaj na škodu. Spomínam si, ako som sa pred pár rokmi po únavnom roku lúčila a odchádzala na vytúženú vianočnú dovolenku so slovami, že mi majú volať iba v prípade, že bude horieť. Žiaľ, vtip sa stal skutočnosťou. Psychiatrický pacient si potajme zapálil cigaretu na izbe a horiacu ju odložil do nočného stolíka, z ktorého sa požiar rozšíril aj na zvyšok izby. Našťastie sa nikomu nič nestalo a oheň sa podarilo uhasiť skôr, ako by spôsobil väčšie škody, napriek tomu som už slová „volajte, len ak bude horieť“ nikdy nepoužila.

Máte nejaký špeciálny recept, ktorý je u vás nemennou tradíciou?

Recept, ktorý sa v našej rodine dedí, je na zemiakový šalát bez majonézy. Ten mám najradšej a rada si ho z času na čas pripravím aj počas roka. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu rozvaríme s octom, vodou, novým korením, celým čiernym korením, cukrom a nakrájanými kyslými uhorkami. Tento nálev vlejeme do nakrájaných zemiakov, pridáme surovú nakrájanú cibuľu, natvrdo uvarené vajíčka nakrájané na kolieska olej a na záver dochutíme soľou a mletým korením.  Chuť a vôňa tohto šalátu s podkovičkou vyprážaného pstruha ma vždy vráti do detských čias, kedy ešte žili moji milovaní starí rodičia a krstná mama.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL