Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Riaditeľka bánovskej nemocnice: „Silným okamih je pre mňa každý, keď sa nám podarí zlepšiť kvalitu života pacienta hoci len o malý kúsok“

17.1.2022

Vedie regionálnu nemocnicu, zároveň pôsobí ako primárka Oddelenia dlhodobo chorých. Je zvyknutá riešiť veci od skorého rána do neskorého večera, ak treba aj v noci, či je piatok alebo sviatok. Uplynulý rok však bol obrovskou záťažou aj pre ňu, tak profesionálne, ako aj ľudsky, emocionálne. Aj toto je súčasťou života, ale ak by si mohla vybrať, pre seba aj svojich kolegov by si priala len dve veci – zdravie a nech sa môžu vrátiť k normálnej medicíne a životu. Riaditeľka Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Mina Bobocká úprimne zhodnotila rok 2021.

Všetci vieme, že uplynulý rok bol pre zdravotníctvo extrémny, a to asi v každom smere. Ale predsa, buďme optimistickí, čo vás najviac v roku 2021 potešilo?

V uplynulom roku som si viac ako kedykoľvek predtým uvedomovala spolupatričnosť, ochotu a profesionalitu našich zamestnancov. Ale aj pacienti sa stávali milšími a tolerantnejšími, veľa ťažkých situácií sa nám podarilo zvládnuť s úsmevom a so vzájomným rešpektom, to je neoceniteľné, aj keď viem, že mnohí kolegovia mali aj veľmi zlé skúsenosti. Na profesionálnej, ale aj na ľudskej úrovni vnímam ako veľkú udalosť ocenenie Slovenka roka 2021, ktoré v kategórii zdravotníctvo získala naša námestníčka pre ošetrovateľstvo Erika Mišiaková. Považujem to za veľkú česť nielen pre Eriku samotnú, ale aj našu nemocnicu a rovnako celú spoločnosť AGEL.

A aký bol pre vás najsilnejší okamih?

Silným okamihom je pre mňa vždy, keď sa nám podarí vyliečiť pacienta, s ktorým to nevyzerá práve najlepšie. V rámci ODCH sa stretávame s pacientami v seniorskom veku, ktorí trpia mnohými chronickými ochoreniami a sú veľmi vďační, keď sa nám podarí zlepšiť kvalitu ich života hoci len o malý kúsok. Aj keď si človek možno povie, že po toľkých rokoch v zdravotníctve sa ma to už nemôže dotknúť, vnímam každého pacienta individuálne a mám veľkú radosť z každého pokroku, ktorý s našou pomocou dosiahne. Jedným z našich pacientov sa vlani, žiaľ, stal aj náš kolega Peťo Hryc, ktorý v našej nemocnici pôsobil na pozícii ošetrovateľa dlhé roky. Po ťažkom priebehu covidu, kedy, dovolím si povedať, stál na hranici medzi životom a smrťou, sme aj jemu pomáhali vrátiť sa k normálnemu životu a som veľmi šťastná, že je to na dobrej ceste. Zároveň ďakujem aj Nadácii AGEL, ktorá tiež podala pomocnú ruku a nemalou čiastkou prispela Peťovi na rehabilitácie.

Určite pandémia narušila mnoho plánov, zámerov, cieľov, ktoré sa nepodarili zrealizovať...

Dúfali sme, že sa nám opäť podarí otvoriť naše oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, ktoré bolo pacientami vyhľadávané. V tomto čase je však transformované na covid oddelenie, preto jeho opätovné spustenie zatiaľ nie je možné. Rehabilitácie v súčasnosti vykonávame len ambulantnou formou.

Za roky práce v zdravotníctve či už na menežérskom poste, alebo aj v rámci praxe na oddeleniach ste zvyknutá takmer na všetko. Je niečo, čo vás predsa len vlani prekvapilo?

Stále ma dokáže prekvapiť postoj niektorých ľudí k aktuálnej situácii. Je pre mňa nepochopiteľné, ako niekto aj po dvoch rokoch pandémie dokáže spochybňovať vážnosť ochorenia a dôležitosť očkovania. Ľudsky aj odborne ma to nenecháva chladnou, snažím sa byť objektívna, vysvetľovať, ale teda ak sú aj prípady, že ľuďom blízki na covid zomrú a oni pred pandémiou zatvárajú oči, asi je tu zbytočný každý argument, ak už ani život samotný nie je hodnota.

Pozrime sa dopredu, čo je vašou prioritou v roku 2022?

Ak môžem hovoriť za seba, mojou veľkou túžbou je, aby sme čo najskôr porazili covid a aby sa naše životy, či už na profesionálnej alebo súkromnej úrovni, vrátili do starých koľají. Rada by som opäť videla ľudí viac sa usmievať a menej spolu bojovať.  V rámci nemocnice by sme radi opäť otvorili spomínané oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Tento mesiac začíname s rozsiahlou rekonštrukciou vchodu do nemocnice a pracujeme aj na zriadení CT pracoviska, vďaka čomu pacienti z našej spádovej oblasti nebudú musieť za vyšetrením dochádzať do susedných okresov. A stále je dôležité, aby sme nezabúdali na veľkú pravdu:  „Pomoc jednému človeku nemusí znamenať zmenu celého sveta, ale môže znamenať zmenu sveta aspoň pre neho.“

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL