Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Rehabilitácia onkologických pacientov pomáha zabrániť aj návratu rakoviny

4.2.2022

Štvrtý február je považovaný za Svetový deň boja proti rakovine. Je potrebné, aby sa toto ochorenie pravidelne dostávalo do povedomia širokej verejnosti a vďaka Únii pre medzinárodná kontrolu rakoviny (UICC) si ho pripomíname práve dnes, 4. februára. Onkologickí pacienti si počas liečby alebo po nej častokrát vyžadujú rehabilitácie. O akých pacientov ide, ako rehabilitácia prebieha a v čom sa líši, nám vysvetlila Libuša Klamárová, vedúca fyzioterapeutka z Nemocnice AGEL Bánovce.

„V rámci rehabilitácie sa stretávame aj s onkologickými pacientami, tiež s pacientami, ktorí sa vyliečili z rakoviny a väčšina z nich nachádza novú prioritu v živote - zabrániť návratu rakoviny. V rehabilitácii onkologických pacientov je dôležitý prístup, ktorý je závislý od typu nádoru, od postihnutého miesta, štádia ochorenia, veku pacienta, sociálneho zázemia, ale aj psychického stavu,“ ozrejmila vedúca fyzioterapeutka.

Podľa jej slov onkologickí pacienti prichádzajú na rehabilitáciu najčastejšie s problémom s rovnováhou či závratmi. Po chemoterapii sa vyskytujú aj ťažkosti s pamäťou a koncentráciou. „Pri rakovine a krku môžu byť zasa poškodené nervy, ktoré ovplyvňujú schopnosť usmievať sa, zatvárať oči, rozprávať alebo jesť. Výnimočná nie je ani inkontinencia, kde sa fyzioterapeuti zameriavajú na cvičenie panvového dna. Pacienti bývajú po liečbe často unavení, kde sa prispôsobuje tempo cvičenia. Ak má onkologický pacient problém s mobilitou, cvičenie sa zameriava na svalovú silu a rozsah pohyblivosti kĺbov,“ hovorí Libuša Klamárová z bánovskej nemocnice. Špecifickým problémom je lymfedém. Lymfatické uzliny sú štruktúry veľkosti fazule, ktoré cirkulujú a filtrujú tekutiny ako súčasť imunitného systému. Ich poškodenie či odstránenie môže viesť k nahromadeniu tekutín, čo spôsobuje opuch a bolesť. Fyzioterapeut napomáha k odstráneniu lymfedému špeciálnou masážou, kompresným obväzom a cvičením, čím sa kvalita života pacienta zvyšuje. „Hlavným cieľom rehabilitačnej starostlivosti je obnovenie a uchovanie funkcie pohybového systému, zlepšenie vytrvalosti, sily, zvýšenie sebavedomia, vyrovnávanie sa s úzkosťou a emocionálnymi problémami spôsobenými diagnózou rakovina a následnou liečbou,“ dodáva vedúca fyzioterapeutka na záver.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL