Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Bánovská nemocnica vlani podala takmer 30 tisíc dávok vakcíny. Aktuálne eviduje výrazný pokles záujmu o očkovanie

24.2.2022

Nemocnica AGEL Bánovce v uplynulom roku vo svojom vakcinačnom centre podala takmer 30 tisíc dávok vakcíny proti koronavírusu. Väčšiu časť záujemcov o očkovanie tvorili ženy, záujem o očkovanie prechádzal rôznymi vlnami. Aktuálne aj v tejto nemocnici pocítili výrazný pokles záujmu o očkovanie.

„V našom vakcinačnom centre, ktorého činnosť sme spustili 15. januára 2021, sme podali za uplynulý rok 29 459 vakcín proti koronavírusu. Očkovali sme vakcínou Corminaty od spoločnosti Pfizer/Biontech,“ uviedla MUDr. Anna Zelenáková, koordinátorka činnosti vakcinačného  centra Nemocnice AGEL Bánovce. Takmer 13 000 záujemcov dostalo prvú dávku, o niečo menej ľudí prišlo na druhú dávku. „Posilňujúcu tretiu dávku – booster sme aplikovali 4164 záujemcom. Percento zastúpenia žien je 53% a 47% je mužov. Záujem bol enormný najmä po spustení očkovania, avšak kapacity sme od februára postupne zvyšovali podľa možností očkovacieho centra a personálu. Tiež prudko stúpol záujem po spustení booster dávky,“ vysvetľuje odborníčka.

Najvyťaženejší boli pracovníci vo vakcinačnom centre v mesiacoch apríl až  jún a potom na jeseň, v novembri a decembri. Naopak, najmenej ľudí prejavilo záujem  v septembri a októbri, čo bolo spôsobené zlepšenou epidemiologickou situáciou a ľudia sa domnievali, že pandémia slabne.

Napriek tomu, že pandémia je stále aktuálnou a vážnou témou, bánovskí zdravotníci zažívali vo vakcinačnom centre aj milé okamihy. „Boli to hlavne stretnutia na očkovaní so "starými známymi",  bývalými spolužiakmi aj učiteľmi, dnes už dôchodcami. V predvianočnom období jeden pán povedal, že svoje zaočkovanie chce doma oznámiť na Vianoce - ako vianočný darček,“ spomína MUDr. Zelenáková.

Stali sa však aj situácie, ktoré vyskúšali schopnosti a najmä trpezlivosť zdravotníkov. „Najnepríjemnejším zážitkom bola chyba v systéme, kedy 3 dni na konci marca nastavené možnosti očkovania trojnásobne prevýšili poslaný zoznam očkovancov a bolo treba podľa vtedy  prísne platných kritérií očkovania zabezpečiť náhradníkov,“ hovorí MUDr. Zelenáková, ale vďaka nasadeniu všetkých zainteresovaných aj tento problém vyriešili. V letnom období evidovali niekoľko kolapsov po očkovaní, prevažne mladých ľudí, ktorí už v minulosti uvádzali kolapsy aj pri iných zdravotníckych výkonoch (pri odbere krvi, podaní lieku formou injekcie), zaznamenali tiež hypoglykémiu a jednu alergickú reakciu. Všetky prípady zdravotníci bez problémov vyriešili.

Aktuálne tak, ako na celom Slovensku, aj v regióne Bánoviec nad Bebravou výrazne poklesol záujem o očkovanie. „Za minulý týždeň sme podali len 82 dávok vakcíny a tento trend poklesu predpokladáme aj v nasledujúcich týždňoch. Podľa toho upravíme aj činnosť vakcinačného centra,“ uviedla MUDr. Zelenáková.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL