Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Rizikové skupiny by koncom leta nemali zabudnúť na preočkovanie, upozorňuje lekárka z bánovskej nemocnice

3.5.2022

Hoci téma vakcinácie proti koronavírusu dnes už nie je na programe dňa, vírus Sars-CoV-2 naďalej zostáva súčasťou každodennej reality. Očkovanie tak v ďalších mesiacoch bude skôr otázkou pre vybrané rizikové skupiny ľudí. Nemocnica AGEL Bánovce ponúka stále možnosť vakcinácie, očkuje sa vakcínami od spoločnosti Pfizer/Biontech a Novavax.

„Od 15. marca do konca apríla, kedy očkujeme aj vakcínou Comirnaty od Pfizeru, aj vakcínou  Nuvaxovid od Novavaxu, bolo podaných celkovo 90 dávok, pričom Comirnaty 57 a Nuvaxovid 33.

Záujem o očkovanie sa vo všeobecnosti výrazne znížil, „ hovorí MUDr. Anna Zelenáková, lekárka vakcinačného centra Nemocnice AGEL Bánovce. Podľa nej o  vakcínu Nuvaxovid majú záujem ľudia, ktorí doteraz neboli očkovaní, čiže boli prvoočkovanci, niektorí z nich už dostali aj druhú dávku.

„Zvyčajne sa pre Nuvaxovid rozhodli ľudia, ktorí sa báli vedľajších účinkov vakcín. Pri uvedenej vakcíne sme nezaznamenali žiadne reakcie ani vedľajšie nežiadúce účinky. Znášanlivosť vakcíny je podľa druhoočkovancov z doteraz podávaných vakcín asi najlepšia, no nedá sa do potvrdiť pre malý počet druhoočkovancov, od ktorých máme spätnú väzbu. Typická bolesť miesta vpichu je minimálna, iné, ako zvýšená teplota, začervenanie v mieste vpichu, bolesť celej končatiny, bolesť hlavy, očkovanci neuvádzali,“ hovorí zo skúsenosti MUDr. Zelenáková.

Dnes je veľmi ťažké predpokladať, čo prinesú ďalšie mesiace, kombinácia premorenosti a očkovania dáva šancu, že  v takej extrémnej podobe, ako uplynulé dva roky a tri vlny pandémie sa už koronavírus neprejaví, ale záleží aj od mutácií a celkovej epidemiologickej situácii aj vo svete. „K potrebe očkovania je v tomto čase ťažké sa vyjadriť, najmä z dôvodu toho, že nevieme, aký variant vírusu sa na jeseň objaví, ako bude v priebehu najbližších mesiacoch mutovať. Avšak ohrozené skupiny by očkovanie nemali zanedbať a podceniť, najlepšie v letnom období, resp. ku koncu letného obdobia, kedy je väčšina z nich v dobrom zdravotnom stave k očkovaniu, pretože v jesenných mesiacoch dochádza k vyššiemu výskytu respiračných či iných zápalových ochorení, čo vedie k antibiotickej liečbe a teda k nemožnosti očkovania počas užívania antibiotík a následne ešte minimálne 5 dní po ich doužívaní,“ vysvetľuje MUDr. Zelenáková.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL