Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

„Trápi vás stres? Hýbte sa,“ radí odborníčka

10.5.2022

Desiaty máj je dňom, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila za Svetový deň Pohybom ku zdraviu. Poukazuje na súčasný sedavý spôsob života a nedostatočnú pohybovú aktivitu ako rizikový faktor mnohých chronických neprenosných ochorení. O tejto téme sme sa porozprávali s tou najpovolanejšou – vedúcou fyzioterapeutkou Oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Bánovce Bc. Libušou Klamárovou, ktorá so správnym aj nesprávnym pohybom prichádza do styku denne.

„V posledných niekoľkých generáciách sme sa stali sedavejšími v zamestnaní aj doma. Väčšina ľudí trávi mnoho času pri počítači či televízii. Príliš dlhé sedenie môže negatívne ovplyvniť zdravie a dlhovekosť človeka. Nedostatok telesného pohybu sa výraznou mierou podpisuje na predčasných úmrtiach a najrôznejších telesných a duševných chorobách a poruchách,“ vysvetľuje vedúca fyzioterapeutka. Podľa jej slov je dôležité, aby sa fyzická aktivita stala súčasťou každodenného života, pretože pohyb podporuje krvný obeh, hladinu cukru, zlepšuje spánok, zabezpečuje zdravý rast a vývoj u mladých ľudí.

Pohyb pomáha tiež proti stresu. Keď je človek v strese, svaly môžu byť napäté, najmä na tvári, krku a ramenách, čo spôsobuje bolesti chrbta alebo bolesti hlavy. „Človek v strese pociťuje tlak na hrudi, búšenie srdca, môže tiež vnímať problémy, akými sú nespavosť, pálenie záhy, bolesti žalúdka, hnačka  alebo časté močenie. Cvičenie je prirodzená a účinná liečba aj proti úzkosti a depresii,“ opisuje Bc. Libuša Klamárová nežiadúce účinky stresu na náš organizmus. Spýtali sme sa jej, ako s týmito problémami bojovať. „Odporúčam ľuďom, aby sa hýbali, hoci len vo svojom dome alebo okolo neho, aktivitu môžu zaradiť aj v práci alebo na cestách. Aj malé zmeny môžu pomôcť, namiesto výťahu si vyberte schody, buďte aktívny s rodinou, vyberte sa na turistiku, vhodné je tiež bicyklovanie, plávanie či chôdza, čo zvládnu takmer všetky vekové kategórie. Pravidelná fyzická aktivita bude vítaným povzbudením vašej nálady, ale aj stavu celého organizmu,“ dodáva na záver odborníčka.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL