Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

„Pri operáciách detí je individuálny prístup veľmi dôležitý,“ hovorí vedúca sestra bánovskej JZS

25.7.2022

Operácia malého pacienta. Extrémna záťaž pre rodičov a príbuzných, stresujúca záležitosť pre dieťa. Pre lekárov však bežná prax, každodenná realita s dôslednou prípravou, náročnejšou na citlivý prístup k malému pacientovi a aj k zrozumiteľnému vysvetľovaniu odborných vecí. S tým všetkým majú skúsenosti na jednodňovej chirurgii Nemocnice AGEL Bánovce.

,,U nás operujeme deti od 3 rokov, musia mať minimálnu hmotnosť aspoň 15 kg. U menších detí najčastejšie realizujeme extirpácie - odstránenie kožných a podkožných útvarov, výrastkov, operácie hernií (pruh). U väčších detí,  cca od 15- 16  rokov sú to už aj artroskopie kolenných kĺbov, občas operácie žlčníka,“ hovorí vedúca sestra jednodňovej zdravotnej starostlivosti Nemocnice AGEL Bánovce PhDr. Andrea Kusá.

Samozrejme, že operácie detí a tínedžerov majú svoje odlišnosti a špecifiká.  ,,Platí fakt, že dieťa nie je zmenšenina dospelého, teda detský pacient vyžaduje po každej stránke špecifický prístup od individuálneho psychologického prístupu cez anestéziu až po samotný operačný výkon. Najmä menším deťom, ale aj ich rodičom pomáha to, že môžu byť spolu až do výkonu operácie a potom bezprostredne po operačnom zákroku,“ vysvetľuje vedúca sestra JZS. Hoci rodičia sa snažia pobyt v nemocnici dieťaťu vysvetliť, spríjemniť a byť im oporou, aj tu platia obmedzenia.

Rodičia detí môžu byť s nimi až do operačného výkonu, nie sú však priamo na operačnej sále.  Vďaka správnej premedikácii sú deti pokojné a odlúčenie od rodiča zvládajú dobre. ,,Z anestézie sa prakticky do plného vedomia prebúdzajú už v náručí svojich rodičov,“ opisuje prax PhDr. Andrea Kusá.

Podľa nej súčasná prax a možnosti medicíny tak pokročili, že pokiaľ nejde o život ohrozujúci zákrok so závažnou diagnózou, malé chirurgické operácie deti zvládajú veľmi dobre. ,,Najviac nás teší, keď všetko prebehne bez akýchkoľvek problémov a rodičia spokojní odchádzajú od nás spolu so svojimi usmiatymi deťmi, občas nám niektoré nakreslí milý obrázok ako poďakovanie za starostlivosť,“ dodáva PhDr. Kusá.

Výkony jednodňovej chirurgie  v bánovskej nemocnici pokračujú aj v lete okrem dvoch týždňov v čase od 25.júla do 7. augusta, kedy má celé oddelenie dovolenku, aby potom riadne pokračovalo v práci.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL