Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Chodenie naboso má mnoho benefitov, nie je však vhodné pre každého

24.8.2022

Jedni si ho nevedia vynachváliť, iní ho považujú za kontroverzné. Reč je o chodení naboso, ktoré je populárne najmä počas letných mesiacov. O jeho prínosoch pre zdravie, ale aj možných rizikách porozprávala vedúca fyzioterapeutka bánovskej nemocnice Libuša Klamárová.

Chodidlo má tisícky nervových zakončení, ktoré takpovediac komunikujú s orgánmi a systémami v ľudskom tele. „Keď chodíme naboso, aktivujeme mnohé nervové zakončenia na našich nohách, čím sa uvoľňuje neurologické napätie a znižuje hladina stresu. Kontakt chodidla s nerovným povrchom pomáha zlepšovať krvný obeh, znižuje zápal, tlmí bolesť, ale v neposlednom rade pomáha zvýšiť silu a flexibitu svalov a väzov chodidla. Tým sa zlepšujú prirodzené funkcie zdravého chodidla, keďže bez primeranej sily v chodidle dochádza k zlej mechanike chôdze, čo priamo vplýva na riziko rôznych zranení,“ vysvetľuje vedúca fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Bánovce Libuša Klamárová.

 

Odborníci odporúčajú chodiť naboso po nerovných povrchoch, akými sú piesok či tráva. Na verejných priestranstvách si však treba dávať pozor, aby sa na zemi nenachádzali ostrejšie nečistoty, ktoré by mohli nohy poraniť. „Niektoré obce zriaďujú pocitové chodníky, na ktorých sa striedajú rôzne povrchy, napríklad drevo, kameň, piesok, tráva, či dokonca korkové štuple. Chôdzou po tomto chodníku sa vymasírujú plôšky nôh, čím sa zlepší nielen nervový systém, ale aj psychické zdravie. Obuť sa však určite treba pred chôdzou po betóne, asfalte, dlažbe či parketách,“ upozorňuje fyzioterapeutka.

 

Začať s chôdzou naboso sa odporúča predovšetkým deťom a mladším ľuďom, ktorých chodidlo je ohybné a dokáže sa jednoducho prispôsobiť. Naopak, opatrní by mali byť starší ľudia, ktorí sú zvyknutí na pevnú obuv a sú náchylnejší na poškodenia kĺbov. Chôdza naboso z dôvodu rizika vzniku infekcie nie je vhodná ani v prípade, že máte na chodidlách rany, pľuzgiere či odreniny a úplne by sa jej mali vyvarovať diabetici. „Ak by sa poranila diabetická noha, ťažko by sa hojila a u tejto skupiny ľudí je tiež vysoké riziko rôznych komplikácii,“ uzatvára skúsená fyzioterapeutka.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL