Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

"Malými zmenami dokážeme predísť veľkým problémom,“ hovorí vedúca fyzioterapeutka bánovskej nemocnice

8.9.2022

Fyzioterapia by mala byť známa každému, kto sa zaujíma o svoje zdravie. Ako jeden z mála odborov medicíny sa totiž naplno venuje nielen pacientom s problémami, ale aj celkom zdravým jedincom. Pri príležitosti Svetového dňa fyzioterapie túto oblasť priblížila vedúca fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Bánovce Bc. Libuša Klamárová.

,,Fyzioterapia je jedinečná tým, že je určená naozaj pre každého. Je vhodná rovnako pre novorodeniatka ako pre seniorov, pre ľudí pracujúcich manuálne, v kancelárii, pre športovcov či ľudí s nadmernou psychickou záťažou, pre zdravých v rámci prevencie, i pre pacientov s mnohými diagnózami. Najčastejšie ju však vyhľadávajú ľudia až vtedy, keď potrebujú rehabilitovať napríklad po úrazoch, operáciách, alebo majú bolesti pohybového aparátu,“ hovorí vedúca fyzioterapeutka bánovskej nemocnice.

 

 Pri fyzioterapii sa pacient stretáva s rôznymi metódami, technikami, stimuláciami či mechanickými podnetmi. „Fyzioterapeut už pri prvom stretnutí zhodnotí stav pacienta, zistí, či trpí bolesťami, aký problém by chcel riešiť, prípadne či patrí do nejakej rizikovej skupiny a chcel by fyzioterapiou predchádzať vzniku ťažkostí. Na základe toho potom stanovíme plán, kde určíme vhodné formy a prostriedky terapie. Pri fyzioterapii je všetko veľmi individuálne, preto sa prispôsobujeme pacientovi jednak v tom, čo potrebuje z hľadiska zdravotného stavu, ale tiež je dôležité, aby sa pri procedúrach cítil príjemne a pozoroval zlepšenie,“ vysvetľuje Bc. Klamárová.

 

Terapia obvykle trvá niekoľko týždňov, ale nie je výnimočné, ak ju pacienti navštevujú aj dlhodobo. „Snažíme sa už počas terapie naučiť pacientov pracovať s vlastným telom, ako by mali cvičiť a uvoľňovať svalstvo aj po skončení. Dá sa povedať, že ich chceme akoby preprogramovať a nastaviť na nové návyky, aby vedeli, ako držať telo, sedieť,  vstávať, dvíhať ťažké predmety, pohybovať sa, čo potom vedie k posilneniu funkčnosti tela a zároveň predchádza vzniku a rozvoju ďalších ťažkostí. Často stačia len malé zmeny, vďaka ktorým dokážeme predísť veľkým problémom či už ortopedického, alebo neurologického charakteru,“ uzatvára skúsená fyzioterapeutka.

 

V rámci Oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Bánovce zdravotníci denne zrehabilitujú desiatky pacientov. Využívajú pri tom rôzne druhy elektroliečebnej, manuálnej, vodoliečebnej a teploliečebnej terapie.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL