Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Bánovská nemocnica je ružová - kampaňou Pink október upozorňuje na rakovinu prsníka

25.10.2022

Október je na celom svete mesiacom povedomia o rakovine prsníka. Do kampane Pink október sa zapojila aj Nemocnica AGEL Bánovce. Takýmto spôsobom chcú jej pracovníčky nielen vyjadriť podporu ženám, ktoré so zákerným ochorením bojujú, ale aj upozorniť na dôležitosť prevencie. Jednou z jej foriem je sonografické vyšetrenie prsníkov, ktoré v rámci bánovskej nemocnice ročne absolvuje približne 1200 žien.

Ženy vo veku od 18 do 40 rokov by mali sonografické vyšetrenie prsníkov absolvovať raz za dva roky.  Ak sa v rodine vyskytlo nádorové ochorenie prsníka, prípadne žena užíva antikoncepciu, odborníci odporúčajú nechať sa skontrolovať každý rok. „Každá žena by si mala raz mesačne prehmatať prsníky, rovnako by toto vyšetrenie mala absolvovať v rámci každoročnej gynekologickej prehliadky. Následne gynekológ raz za dva roky odosiela pacientky na sonografické vyšetrenie. „V prípade, že si žena nahmatá hrčku, je potrebné ju na vyšetrenie odoslať bezodkladne,“ vysvetľuje primárka Rádiodiagnostického oddelenia Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Daniela Skaláková.

Ženy vo veku 40-69 rokov majú každé dva roky nárok na mamografické vyšetrenie, ktoré sa robí na špecializovaných pracoviskách.

 

Sonografické vyšetrenie prsníkov je bezbolestné, dokáže však napovedať mnoho. Odborníci vedia zaznamenať a popísať už lézie vo veľkosti jedného milimetra. Riadia sa pritom hodnotiacim systémom BI-RADS (Breast Imaging-Reporting and Data System), ktorý je nápomocný práve pri skríningu a diagnostike nálezov v prsníku. Na základe zistení je potom nález zaradený do kategórie 0-6, pričom pri kategórii BI-RADS 3 a viac je pacientka odoslaná na špecializované pracovisko za účelom podrobnejšieho vyšetrenia nálezu.

 

„Ročne vyšetríme 1200 pacientiek, a to nielen z nášho, ale aj zo susedného okresu Partizánske, kde toto vyšetrenie nevykonávajú, a tiež z okresu Prievidza.  Musím však povedať, že približne 20 % žien na sono prsníkov nechodí pravidelne a žiaľ, stretávame sa aj s takými, ktoré po prvý raz prídu až vo vyššom veku a na prsníku objavíme pokročilý nález,“ hovorí MUDr. Skaláková.

 

Pacientky s podozrením na nádorové ochorenie prsníka z bánovskej nemocnice odosielajú na špecializované pracoviská, kde podstúpia mamografické vyšetrenie, prípadne biopsiu. „Samovyšetrenie prsníkov a absolvovanie pravidelných prehliadok je dôležitejšie, ako si ženy myslia. Rakovina prsníka je tretím najčastejším nádorovým ochorením a čím skôr ju odhalíme, tým väčšie sú aj šance na vyliečenie,“ uzatvára skúsená odborníčka.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL