Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc trpia najčastejšie fajčiari a ľudia pracujúci v prašnom prostredí

16.11.2022

Tretia novembrová streda je dňom, kedy si pripomíname chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. U nás ňou trpí viac ako 100-tisíc pacientov. Na tento deň nadväzuje Svetový deň bez fajčenia, ktorý pripadá na 20. novembra. Ročne vo svete na následky fajčenia zomiera predčasne asi 6 miliónov fajčiarov. O tom, aké problémy vznikajú pri chronickej obštrukčnej chorobe, ale aj aké dopady má fajčenie, hovorí pneumológ MUDr. Daniel Paulovič, PhD. z Nemocnice AGEL Bánovce.

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), v minulosti nazývaná chronický zápal priedušiek, je závažné ochorenie pľúc, ktoré nielen ovplyvňuje kvalitu života, ale je aj častou príčinou predčasného úmrtia. Postihuje viac fajčiarov a osoby pracujúce v prašnom prostredí. „Podľa definície Fletchera sem patria osoby, ktoré kašlú a vykašliavajú aspoň 3 mesiace v roku, najmenej posledné 2 roky. Neskôr sa pripojí aj dušnosť po námahe v dôsledku obštrukcie dýchacích ciest, čo môžeme potvrdiť spirometrickým vyšetrením pľúc,“ približuje pneumológ bánovskej nemocnice MUDr. Daniel Paulovič, PhD.

 

Choroba má štyri  stupne: A, B, C, D, pričom najzávažnejšie sú skupiny B a D. Mnoho pacientov v týchto skupinách v prípade pokračovania vo fajčení resp. práci v prašnom prostredí končí na kyslíkovej liečbe (DDOT), pričom dušnosť progreduje ruka v ruke s poklesom pľúcnych funkcií a poklesom saturácie kyslíku v krvi. Ochorenie skracuje život pacienta v priemere až o 6 - 8 rokov. Ročne vo svete predčasne zomrie približne tri milióny ľudí. Choroba má  pomerne časté exerbácie (znovu prepuknutie choroby), čo spôsobuje zhoršovanie stavu pacientov, progresiu dušnosti s nutnosťou ústavnej liečby a invalidizácie. Od množstva a častosti exacerbácií závisí aj rýchlosť progresie ochorenia. „Na Slovensku evidujeme viac ako 100-tisíc pacientov, ktorí chodia na pravidelné kontroly do pneumologicko-ftizeologickej ambulancie niekoľkokrát do roka. Samozrejmým predpokladom je ukončenie fajčenia, čo je vo väčšine prípadov veľmi ťažké, keďže ide o závislosť heroínového typu,“ hovorí skúsený pneumológ. Liečba CHOCHP je komplexná a celoživotná. „Používame hlavne lieky na rozšírenie priedušiek (bronchodilatanciá). Sú krátko účinkujúce (SABA,SAMA) a dlho účinkujúce (LABA,LAMA), často sa podávajú aj mukolytiká a expektoranciá. V závažnejších stupňoch ochorenia musíme pridať aj inhalačné kortikoidy, teophyllínové preparáty alebo ich kombinácie. Pacienti, ktorí nefajčia môžu absolvovať kúpeľnú liečbu, najlepšie v Tatrách,“ dodal MUDr. Paulovič.

 

Na Svetový deň chronickej obštrukčnej choroby pľúc nadväzuje Svetový deň bez fajčenia. Fajčenie dnes považujeme za najrozšírenejšiu toxikomániu. Ide o závislosť heroínového typu. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie vo svete pravidelne fajčí okolo 1,2 miliardy ľudí nad 15 rokov. Na Slovensku je to približne 22 – 24 % fajčiarov. To, že fajčenie zabíja, vieme už dlho. Úmrtnosť na fajčenie je veľmi vysoká. Ročne vo svete na následky fajčenia zomiera predčasne asi 6 miliónov fajčiarov. V Európskej únii je to viac ako 650-tisíc a na Slovensku vyše 11-tisíc predčasných úmrtí. „Fajčenie tabaku skracuje život fajčiara od 5 do 25 rokov. V priemere je to osem rokov. Môžeme povedať, že fajčenie tabaku usmrtí viac osôb ako všetky infekčné choroby, úrazy, samovraždy, letecké a banské nešťastia. Keby ľudia prestali fajčiť, predĺžil by sa ľudský vek viac, ako môžeme dosiahnuť akoukoľvek inou vyšetrovacou a liečebnou metódou,“ hovorí MUDr. D. Paulovič.

História užívania tabaku je stará takmer ako história ľudstva, podobne ako užívanie alkoholu, drog a iných návykových látok. Za rozmach fajčenia vďačíme Krištofovi Kolumbusovi (1492), ktorý priviezol tabak z Ameriky. Drogou, ktorú obsahuje tabak je nikotín. Po naviazaní nikotínu na nikotínové receptory v mozgu sa o niekoľko minút uvoľní dopamín, ktorí zlepší náladu, povzbudí, zlepší pozornosť a urýchli prenos nervových vzruchov. Môžeme povedať, že fajčiari sú kreatívnejší, čo spolu so zlepšením nálady spôsobuje silnú závislosť na nikotíne. Dnes už máme niekoľko metód liečby závislosti na nikotíne - nikotinizmus, brzdou je však to, že pacienti si všetky lieky platia a poisťovne neprispievajú. „Mne sa za 35 rokov praxe a protifajčiarskych aktivít najviac osvedčil vareniklín s kombináciou z nikotínových náhrad a trpezlivým poučením pacienta. Samozrejmé je pacienta kontrolovať pravidelne 1x týždenne počas 6 - 12 týždňov. Lepšie výsledky sa dosahujú pri súčasnej liečbe manželov, priateľov a rodiny. Tým, že fajčiar prestane fajčiť, už po mesiaci si zníži riziko na infarkt myokardu a náhlu cievnu mozgovú príhodu aj o 100%, zníži sa progresia CHOCHP o niekoľko rokov a zníži sa riziko rakoviny pľúc, hlasiviek, hrdla, močového mechúra, obličiek, pankreasu, centrálnej nervovej sústavy,“ vysvetľuje pozitíva lekár a dodáva, že: „ je veľmi dôležité aj to, že každý  lekár sa má pacienta pýtať na fajčenie a konzumáciu alkoholu, analgetík a drog, intervenovať a poučiť pacienta o škodlivosti týchto závislostí a ponúknuť mu liečbu.“

 

Na záver je možné jednoznačne povedať, že najlepšie je nikdy nezačať fajčiť, pretože vo svete zbytočne zomiera každých 8 sekúnd  jeden fajčiar! Najlepšou náhradou tvrdej drogy - nikotínu je aktívny pohyb a šport v akejkoľvek forme, pretože po telesnej námahe sa vyplavia v mozgu tie isté hormóny šťastia ako po cigarete.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL