Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

„Respiračné infekty sa neoplatí podceňovať, len chrípka na Slovensku ročne zabije 800 ľudí,“ upozorňuje pneumológ

30.11.2022

Horúčka, nádcha, slabosť či kašeľ. Všetkým známe príznaky respiračných ochorení, ktoré sú obzvlášť v jesennom a zimnom období našimi vernými spoločníkmi. Niekedy nás na niekoľko dní zložia do postele, inokedy nad nimi mávneme rukou a pokračujeme vo svojich povinnostiach. Prečo sa respiračné ochorenia neoplatí podceňovať a ako sa ich zbaviť bez zbytočných komplikácií, vysvetlil pneumológ Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Daniel Paulovič, PhD.

S akými respiračnými ochoreniami sa v rámci ambulancie stretávate v tomto ročnom období a kto je na ne najviac náchylný?

V jesennom a zimnom období pribúda respiračných ochorení u všetkých skupín obyvateľstva. Ochorenia majú hlavne ľudia žijúci a pracujúci v kolektívoch, starší a oslabení pacienti, ľudia s poruchou imunity a, samozrejme, deti navštevujúce školské a predškolské zariadenia. Globálne respiračné infekty delíme na akútne a chronické. Takmer 90 % všetkých akútnych infektov  je pritom vírusových. Z nich je najčastejšia chrípka a chrípke podobné respiračné infekty. Ich nástup je obvykle rýchly, teplota môže vystúpiť až do 39-40 stupňov, pridávajú sa kašeľ, triaška, celková únava, slabosť a bolesti svalov.

 

Ako prebieha liečba tohto typu respiračných ochorení?

Liečba je dobre známa, chrípku treba vyležať a pacienta izolovať, aby nešíril chorobu. Považujem za potrebné upozorniť, že pri vírusových respiračných infektoch je užívanie antibiotík zbytočné a neúčinné, tie lekár naordinuje až pri bakteriálnej infekcii. Na jej potvrdenie treba vždy spraviť CRP vyšetrenie, prípadne odobrať sérológiu na bakteriálne ochorenia a až potom nasadiť liečbu. Špeciálnym prípadom je covidová infekcia. Aj pri podozrení je vhodné spraviť antigénový test a jeho výsledok potom overiť PCR testom. U pacienta s jasnými príznakmi sa musí špeciálna anticovidová liečba nasadiť do štyroch dní, pretože potom už je neúčinná. Opäť platí, že antibiotiká sa do terapie pridávajú až po overení bakteriálnej infekcie.

 

Je z vášho pohľadu dôležité, aby pacient pri každom respiračnom ochorení kontaktoval lekára, alebo v akom štádiu ochorenia by sa mal už obrátiť na odborníka?

Je to individuálne. Pri teplote si treba nasadiť antipyretiká, dôležitý je pokoj na lôžku, dostatok tekutín, vitamín C vo vyšších dávkach. Ak sa stav do troch až piatich dní nezlepšuje, je čas vyšetriť CRP, prípadne odobrať výter z hrdla, nosa, eventuálne sérológiu na chlamýdie a mykoplazmy a potom nasadiť širokospektrálne antibiotiká. Pokoj na lôžku je dôležitý, pretože vírusy môžu napadnúť aj srdce, kĺby, tráviaci systém, pľúca a zanechať trvalé následky. Pri dlhšie trvajúcich príznakoch ochorenia už odporúčam rádiologické vyšetrenie pľúc.

 

Znie to celkom komplikovane. Predpokladám, že sa často stretávate s pacientmi, ktorí respiračné ochorenia podceňujú.

Áno, stáva sa to najmä u pacientov s ľahším priebehom. Takéto, ľudovo nazývané prechodenie choroby však môže spôsobiť rôzne komplikácie, napríklad zápal pľúc, chronické pľúcne ochorenia, zápal srdcového svalu, artritídu, reumatickú horúčku, poruchy imunity aj bakteriálne superinfekcie. Respiračné infekty sa neoplatí podceňovať, veď len taká chrípka, nad ktorou väčšina pacientov mávne rukou, zabije ročne len na Slovensku okolo 800 pacientov. Ak sa pacient necíti dobre a jeho stav sa nezlepšuje, treba osloviť špecialistu a nečakať mesiac, dva. Netreba sa hanbiť konzultovať s odborníkmi aj telefonicky alebo mailom.

 

Môže pomôcť s lepším zvládaním najčastejších respiračných infektov aj očkovanie alebo posilňovanie imunity?

Samozrejme, zdravá strava, dostatok pohybu, otužovanie a celkovo zdravý životný štýl majú priaznivý vplyv na celý organizmus, netýka sa to len boja s ochoreniami, ale aj ich prevencie. Očkovanie proti covidu a chrípke chráni pacientov pred ťažkým priebehom ochorenia a vysoko odporúčané je hlavne pre starších ľudí, imunokopromitovaných pacientov, pacientov trpiacich viacerými ochoreniami, zdravotníkov či učiteľov. Čo sa týka covidu, oplatí sa zaočkovať aj štvrtou dávkou, pretože nová vakcína účinkuje aj nové formy vírusu. U zdravotníkov by to malo byť samozrejmé. Očkovacie látky sa musia znova a znova pripravovať nové, lebo vírusy, či už sa rozprávame o chrípke alebo covide, rýchlo mutujú.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL