Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Na stravu počas Vianoc by si mali dávať pozor predovšetkým seniori, diabetici a pacienti s poruchami tráviacej sústavy

22.12.2022

Vianoce. Oddych, krásna atmosféra v kruhu rodiny, veľa jedla. Čomu sa vyhnúť, aby sme si počas sviatkov nepokazili trávenie a ako si pomôcť, ak to s jedlom preženieme, prezradila lekárka z oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Miriama Šatalová.

Vianočný stôl sa pod dobrým jedlom len prehýba, kto by odolal? Náhly prísun veľkého množstva potravín počas sviatkov však môže vyústiť do viacerých zdravotných ťažkostí. „Problémom je jednak príjem veľkého množstva stravy nárazovo, v priebehu krátkeho obdobia, ale aj nevhodná kombinácia sladkostí, slaných pokrmov a alkoholu. Ťažkosti sa potom prejavia najčastejšie ako hnačka, zápcha, bolesti brucha, pocit ťažoby na žalúdku, zvracanie či pálenie záhy,“ vysvetlila MUDr. Miriama Šatalová, lekárka z oddelenia dlhodobo chorých bánovskej nemocnice.

 

Špeciálne by si na množstvo a druh skonzumovaných jedál mali dávať pozor seniori, pacienti so žlčníkovými kameňmi, s chorobami pečene, pankreasu a diabetici. „V dôsledku starnutia dochádza k viacerým zmenám v tráviacom systéme, ktoré majú vplyv na trávenie seniorov. Ich žalúdok a črevá pracujú pomalšie, majú problémy s chrupom, teda so žuvaním a často aj prehĺtaním. Trávenie a vstrebávanie živín sú zhoršené, majú sklon k zápche či k poruche regulácie krvného cukru. Bolo by vhodné, aby na nich občas jedným očkom pozreli aj rodinní príslušníci. Občas si seniori počas sviatkov doprajú viac ako bežne a potom sa to prejaví na ich celkovom zdravotnom stave,“ upozorňuje skúsená lekárka.

 

V prípade vzniku tráviacich ťažkostí si môžete aspoň čiastočne pomôcť pitím bylinkových čajov s obsahom harmančeka, mäty, tymianu, zázvoru, odvarom z rasce či feniklu. Najlepšou terapiou je však prevencia. „Najmä osobám, ktoré mávajú častejšie problémy s trávením odporúčam, aby sa vyhýbali korenistým jedlám. Korenie, soľ a predovšetkým chilli môžu spôsobiť veľmi bolestivé stavy. Nahradiť ich môžete rascou, ktorá trávenie naopak zlepšuje. Ak je trávenie narušené, je vhodné prestať fajčiť, keďže fajčenie znižuje prekrvenie žalúdka. Jedzte pravidelne, ale menšie porcie, aby ste žalúdok nadmerne nezaťažovali, a nezabúdajte tiež na dostatočný pitný režim,“ vymenúva odborníčka.

 

V prípade výrazných bolestí, pretrvávajúcich hnačiek a pri akýchkoľvek príznakoch dehydratácie organizmu sa odporúča bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL