Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Vrchol druhej vlny chrípky sa očakáva už o pár dní. „Po pandémii sme na respiračné ochorenia vnímavejší,“ hovorí pneumologička bánovskej nemocnice

26.1.2023

Aktuálnu chrípkovú sezónu pokladajú odborníci za najťažšiu za posledných päť rokov. Ťažší priebeh chrípky spôsobil aj jej nižší výskyt v uplynulých rokoch, ktoré boli poznačené pandémiou COVID-19. Ako odborníci dokážu predpovedať, kedy chrípková sezóna prepukne? Je vhodné sa pri príznakoch testovať na covid? A môžu chrípku opäť dostať i tí, ktorí ju už prekonali v prvej vlne? Aj tieto otázky zodpovedala skúsená pneumologička Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Ľubica Schutová, MPH.

Na základe čoho dokážu odborníci posúdiť, že sa blíži ďalšia vlna chrípky, prípadne kedy sa dá očakávať?

Chrípková sezóna na severnej pologuli prebieha približne od 40. týždňa a trvá do približne 18. týždňa nasledujúceho roku. V roku 2022 začiatok chrípkovej sezóny prišiel od 35. týždňa a vrchol vlny pripadal na koniec roka. Predpoveď priebehu sezónnej chrípky u nás sa odvodzuje od priebehu chrípkovej sezóny na južnej pologuli. Na južnej pologuli začala v porovnaní s inými rokmi chrípková sezóna skôr asi o mesiac, čo sa aj potvrdilo skorším začiatkom u nás. Opäť na základe pozorovaní z dát z výskytu chrípky na južnej pologuli dokážeme predpokladať, že príde aj druhá vlna chrípky s najvyšším výskytom na prelome januára a februára.

 

Chrípka v závere minulého roka bola špecifická, horúčky trvali dlho, príznaky boli výrazné. Čím sa líšila od chrípky, ktorú sme poznali pred covidom?

Táto chrípková sezóna je spôsobená subtypmi chrípky, ktoré sa dali očakávať, opäť na základe pozorovaní z južnej pologule, avšak pokladáme ju za najťažšiu chrípkovú sezónu za posledných päť rokov. Počas pandémie COVID-19 v posledných dvoch rokoch sme totiž mali účinné hygienicko-epidemiologické opatrenia (tvárové rúško, respirátor, odstupy, hygiena rúk), ktoré nás chránili nielen proti infekcii COVID-19, ale aj proti chrípke a ostatným respiračným vírusom. Tento fakt spôsobil, že za posledné dva roky bol v populácii nízky výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení a stali sme sa vnímavejší na tieto respiračné ochorenia.

 

Môžu v druhej vlne dostať chrípku aj pacienti, ktorí ju prekonali na jeseň, začiatkom zimy?

Keď niekto prekonal chrípku v predchádzajúcej vlne na prelome roka, neplatí, že chrípku nemôže dostať opäť. Vyplýva to zase z pozorovaní priebehu chrípkovej sezóny na južnej pologuli, kde prvá vlna chrípky bola spôsobená subtypom A a druhá subtypom B. V očkovacej látke proti chrípke sú zastúpené vždy 2 subtypy chrípky A a 2 subtypy chrípky B. Preto práve očkovaní ľudia majú nižšiu pravdepodobnosť ochorieť v očakávanej druhej vlne chrípky a aj keď ochorejú, priebeh infekcie je u nich menej výrazný.

 

Patrí chrípka medzi vysoko infekčné ochorenia? A je možné sa pred ňou vôbec ochrániť?

Chrípka je predstaviteľom typicky kvapôčkovej infekcie a šíri sa medziľudským kontaktom kvapôčkami - aerosolom pri bežnom kontakte. Je menej infekčná ako ochorenie COVID-19, avšak zväčša sú infikované celé rodiny žijúce v spoločnej domácnosti.

 

Je z vášho pohľadu ešte v súčasnosti vhodné, aby sa pacienti pri chrípkových príznakoch preventívne otestovali aj na covid?

V čase súčasne prebiehajúcej pandémie COVID-19 zostáva naďalej dôležité pri respiračných prejavoch testovanie na COVID-19. Dokonca existuje aj spoločné testovanie na prítomnosť COVID-19 a chrípky z jednej testovanej vzorky. Dôležité je to nielen preto, aby sa predišlo šíreniu ochorenia, ale aj z dôvodu, že na liečbu COVID-19 sú dostupné antivírusové lieky, ktoré majú najvyššiu účinnosť pri podaní čo najskôr po vzniku ťažkostí, do piatich dní. Preto včasné oddiferencovanie obidvoch ochorení, zvlášť u starších pacientov s ďalšími pridruženými ochoreniami (diabetes mellitus, asthma bronchiale s podobne), a včasné začatie špecifickej liečby má veľký význam v ďalšom priebehu infekcie COVID-19.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL