Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Kampaň Suchý február otestuje, či zvládnete mesiac abstinovať: „Bezpečná úroveň konzumácie alkoholu neexistuje,“ hovorí internistka bánovskej nemocnice

7.2.2023

Mesiac bez kvapky alkoholu. Pre niekoho samozrejmosť, pre iného niečo celkom nepredstaviteľné. Ak chcete zistiť, do ktorej skupiny patríte, môžete sa zapojiť do iniciatívy Suchý február. O vplyve alkoholu na ľudský organizmus, ale aj o tom, aké je dôležité upozorňovať na problematiku alkoholizmu, porozprávala lekárka interného oddelenia Nemocnice AGEL Bánovce MUDr. Soňa Lobotková.

Ako sú na tom Slováci, čo sa týka konzumácie alkoholu?

Podľa štatistík ročne vypije Slovák starší ako 15 rokov vyše 11 litrov čistého alkoholu, čo je viac ako celoeurópsky priemer. Celosvetovo vládne stúpajúci trend spotreby alkoholu, zvlášť u mladých ľudí a práve Európa je kontinent s najvyššou spotrebou alkoholu vo svete. Až 10 % úmrtí v Európe je zapríčinených alkoholom a alarmujúci je aj priemerný vek prvého kontaktu detí s alkoholom – je to 10 rokov.

 

Alkohol sa stal najčastejšie používanou legálnou drogou na svete. Existuje podľa vás nejaká rozumná miera, koľko alkoholu môže človek vypiť bez toho, aby to negatívne ovplyvňovalo jeho zdravie?

Štandardnou dávkou je v Európe 10 gramov alkoholu denne, čo je približne malé pivo, deci vína alebo 10 ml tvrdého alkoholu. To však nie je zárukou a aj z týchto dávok si môžeme vypestovať závislosť, kedy už človek  pokračuje v pití aj napriek škodlivému vplyvu na telesné i duševné zdravie. Závislý má narušenú kontrolu nad príjmom alkoholu a jeho organizmus sa mení tak, že už bez alkoholu nemôže fungovať. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že konzumácia alkoholu sa každoročne podpíše pod tri milióny úmrtí na celom svete a je tiež hlavným rizikovým faktorom predčasnej úmrtnosti a invalidity u osôb vo veku 15 až 49 rokov. Podľa najnovších výskumov neexistuje žiadna bezpečná úroveň konzumácie alkoholu.

 

Napriek tomu si ale stále mnohí dajú „za jeden“ proti chrípke, aby vypálili červíka, na zahriatie...

Kedysi sa hovorilo, že príležitostné pitie alkoholu je prospešné pre kardiovaskulárny systém, rozprúdenie krvi. To však už neplatí. Pozitívny zdravotný efekt malých príležitostných dávok alkoholu je ďaleko prevážený jeho škodlivými účinkami na pečeň. Zistilo sa, že i príležitostná konzumácia alkoholu v kombinácii so zlým životným štýlom – nedostatkom pohybu, obezitou a zvýšeným kalorickým príjmom spôsobuje poškodenie pečene.

 

Ide len o pečeň, alebo sa pitie alkoholu odrazí aj na iných orgánoch v tele?

Pečeň patrí obvykle k prvým a najvážnejšie zasiahnutým orgánom. Prvým štádiom poškodenia pečene je jej stukovatenie - steatóza. Dnešné poznatky pokladajú steatózu pečene za vážnejšiu diagnózu, ako sa predpokladalo v minulosti, následne sa môže rozvinúť i cirhóza pečene, čo je terminálne poškodenie pečene. Hovorí sa, že pečeň je akýmsi mozgom tráviaceho systému. Ročne umiera vyše tisíc Slovákov na zlyhanie pečene spôsobenej včas neliečeným alkoholizmom a patríme ku krajinám s najčastejším výskytom cirhózy pečene, pričom viac ako polovicu zapríčiňuje alkohol. Na internom oddelení sa však denne stretávame s  viacerými diagnózami, ktoré alkohol priamo vyvoláva, alebo ku ktorým prispieva, či už postupné zlyhávanie pečene, spomínaná cirhóza, rakovina pečene, ale taktiež alkoholové poškodenie srdca, mozgu, nervového systému.  Alkoholizmus je jednou z najčastejších príčin chronickej pankreatitídy, závažné bývajú akútne pankreatitídy, kde v 50 % hrá úlohu taktiež alkohol a nezriedka môže skončiť fatálne, a tiež akútna alkoholová hepatitída. Nehovoriac o tom, že býva tiež príčinou dopravných nehôd.

 

Mesiac február sa nesie v znamení osvetovej iniciatívy Suchý február, ktorej cieľom je, aby si účastníci vyskúšali počas celého mesiaca nevypiť ani kvapku alkoholu. Môžu si tak preveriť svoj vzťah k alkoholu a či svoje pitie ovládajú. Považujete takéto kampane za prospešné?

Určite áno. Celosvetová kampaň Suchý február okrem iného aj zvyšuje povedomie o tomto závažnom probléme. V Českej republike napríklad prebieha už jedenásty raz a vďaka tejto kampani zredukovalo spotrebu alkoholu až 53 % zapojených účastníkov. Alkohol svojimi účinkami na celý organizmus, ničením zdravia, psychiky a vzťahov, vyberá vysokú daň. Zapojiť sa do kampane má svoj význam, kým nie je neskoro.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL