Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

„Rehabilitácie po zimných úrazoch môžu trvať aj roky,“ hovorí vedúca fyzioterapeutka bánovskej nemocnice

24.2.2023

Zimná príroda vždy láka ľudí nielen na prechádzky, ale aj k zimným športom. Stačí však malá chvíľa nepozornosti a nepríjemný úraz je na svete. S rehabilitáciou po zraneniach spôsobených úrazmi majú v zimnom období bohaté skúsenosti aj zdravotníci z Nemocnice AGEL Bánovce.

V zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti práve úrazy. „Na zľadovatených povrchoch sú ľudia náchylnejší na pošmyknutie a pády, výsledným zranením môžu byť nielen zlomené kosti, ale napríklad aj traumatické poranenie hlavy. Aj keď si myslíme, že nám sa to stať nemôže, zranenia tohto typu sú otázkou sekundy, či už sa rozprávame o pošmyknutiach na ľade, snehu, alebo pádoch na svahu,“ vysvetľuje vedúca fyzioterapeutka rehabilitačného oddelenia Nemocnice AGEL Bánovce Libuša Klamárová.

 

Zdravotníci sa v zimnom období častejšie stretávajú aj so zraneniami následkom autonehôd, najviac zranení vyžadujúcich rehabilitáciu však zaznamenávajú po športových aktivitách, akými sú lyžovanie, snowboarding a korčuľovanie. „Pri týchto športoch dochádza najčastejšie k otrasu mozgu, poraneniam chrbtice, zlomeninám a vykĺbeniam na horných a dolných končatinách. Skôr než sa postavíte na svah, je dobré si urobiť zahrievacie cvičenie. Vhodný je strečing rúk, nôh, krúženie trupom, drepy, kruhy hornými končatinami, pretože keď je teplota nižšia, svaly sú viac napnuté, krvné cievy sa sťahujú a môže ľahšie dôjsť ku kŕčom, ktoré zvyšujú náchylnosť na úrazy,“ odporúča skúsená fyzioterapeutka.

 

Hoci zima sa už blíži ku koncu, mnohí z rehabilitujúcich pacientov majú pred sebou ešte dlhú cestu. „Rehabilitácia môže trvať niekoľko týždňov, ale aj niekoľko rokov. Záleží to nielen od typu zranenia, ale aj od veku pacienta a miery jeho spolupráce. Mnohým pacientom pomôžeme opäť sa hýbať, získať silu a vrátiť sa k zdravému a aktívnemu spôsobu života, je ale potrebné, aby to chceli aj oni sami a v rehabilitáciách nepoľavovali, aj keď to môže byť zo začiatku náročné,“ uzatvorila Klamárová.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL