Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Svetový deň hypertenzie: Preventívna akcia v bánovskej nemocnici odhalila desiatky pacientov s vysokým krvným tlakom

17.5.2023

Artériová hypertenzia alebo vysoký tlak krvi je civilizačným ochorením a najčastejším kardiovaskulárnym ochorením vôbec. Je jedným z najčastejšie diagnostikovaných ochorení na Slovensku. Pri príležitosti Svetového dňa hypertenzie, ktorý si každoročne pripomíname 17. mája, zorganizovala Nemocnica AGEL Bánovce preventívnu akciu zameranú na včasné odhalenie hypertenzie.

Hypertenzia patrí spolu s obezitou, zvýšenou hladinou tukov v krvi, fajčením a cukrovkou k  najzávažnejším rizikovým faktorom pre vznik ďalších kardiovaskulárnych ochorení, predovšetkým ischemickej choroby srdca, srdcovej arytmie, obzvlášť fibrilácie predsiení, srdcového zlyhávania a cievnych mozgových príhod. „Každý dospelý pacient by mal poznať svoje hodnoty krvného tlaku, preto sme sa práve pri príležitosti Svetového dňa hypertenzie rozhodli vo vestibule našej nemocnice pripraviť preventívnu akciu zameranú práve na včasné odhalenie hypertenzie a zvýšenie informovanosti o tom, ako si správne merať tlak aj svojpomocne. Pacienti mali o odborné meranie krvného tlaku veľký záujem, zdravotníci zachytili desiatky osôb s hypertenziou, ktorí nie sú liečení, alebo je nastavená liečba nepostačujúca,“ uviedla riaditeľka Nemocnice AGEL Bánovce a primárka oddelenia dlhodobo chorých PhDr. MUDr. Mina Bobocká, MBA, MPH.

 

Podľa štatistík v krajinách strednej Európy trpí vysokým krvným tlakom takmer 40-50 % dospelej populácie. To znamená, že na Slovensku sú viac  ako 2 milióny ľudí s hypertenziou. Podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií je však len malá časť z nich liečená systematicky a až dve tretiny pacientov s diagnózou hypertenzie majú z rôznych príčin nedostatočne kontrolovaný tlak krvi. „Tieto zistenia by mali brať ľudia veľmi vážne, na Slovensku predčasne zomiera takmer 5 000 ľudí na ochorenia srdca a ciev. Na oddelení dlhodobo chorých sa takmer denne stretávame s pacientami, ktorí prekonali infarkt myokardu či cievnu mozgovú príhodu práve následkom neliečenej alebo nedostatočne liečenej hypertenzie. Vysoký krvný tlak je pre srdce aj cievy veľkou záťažou,“ vysvetľuje skúsená lekárka.

 

Hoci sa hypertenzia nedá úplne vyliečiť, dá sa účinne kontrolovať. „Liečba tohto ochorenia je dlhodobá, väčšinou celoživotná. Mnoho pacientov sa mylne domnieva, že keď sa im po liekoch upravia hodnoty tlaku krvi na cieľové hodnoty, môžu ich prestať užívať. Stáva sa, že pacienti lieky svojvoľne vysadia a krvný tlak sa potom vráti na pôvodné vysoké hodnoty. Skorá diagnostika a poctivý prístup k liečbe znižujú riziko úmrtí o viac než 40 %,“ dodala MUDr. Bobocká.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL