Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Svetový deň srdca: telo ocení, ak sa naučíte zvládať stres

29.9.2023

Kardiovaskulárne (srdcovo-cievne) ochorenia patria k najzávažnejším diagnózam a celosvetovo tvoria najväčší podiel hospitalizácií. Aby verejnosť poznala rizikové faktory vzniku srdcovo-cievnych ochorení a zároveň spôsoby, ako im predchádzať, vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) 29. september ako Svetový deň srdca.

Kardiovaskulárne (srdcovo-cievne) ochorenia zahŕňajú v širšom význame všetky ochorenia srdca alebo ciev, v užšom význame predstavujú skupinu ochorení spôsobených aterosklerotickými zmenami. Postihnuté cievy strácajú pružnosť, zužuje sa ich priesvit, a to bráni prúdeniu krvi k orgánom a tkanivám, ktoré sa stávajú nedokrvenými. „Najčastejšími ochoreniami sú artériová hypertenzia (vysoký krvný tlak) a ateroskleróza (kôrnatenie tepien) v rôznych podobách a lokalizáciách – ischemická choroba srdca, srdcový infarkt, mozgová porážka, zlyhanie obličiek, gangréna (odumretie tkaniva) na dolných končatinách. Hlavnými príznakmi srdcovo-cievnych ochorení sú bolesti na hrudníku, búšenie srdca, dýchavica, opuchy, bolesti, prípadne chlad dolných končatín, ako aj pokles výkonnosti a celkovo zhoršenie kvality života. Pacient s takýmito príznakmi by mal určite navštíviť lekára a podstúpiť ďalšie vyšetrenia,“ vysvetlil lekár Nemocnice AGEL Bánovce, internista MUDr. Jozef Dlábik.

 

Pod vznik ochorení srdca a ciev sa často podpisuje kombinácia rizikových faktorov ako je nezdravá strava, obezita, nedostatku pohybu, fajčenie, konzumácia alkoholu, vysoká hladina cholesterolu, artériová hypertenzia a diabetes mellitus (cukrovka). „Zásadným preventívnym opatrením je celková zmena životného štýlu. Ovocie, zelenina, nespracované potraviny, celozrnné obilniny, strukoviny a orechy by mali tvoriť základ jedálnička. Dôležitý je tiež dostatok pohybu. Každý sa môže venovať aktivite, ktorá ho baví, hlavne, aby sa hýbal. Už pri týchto opatreniach je pacient na dobrej ceste aj k zníženiu telesnej hmotnosti. Dokonca už schudnutie o 5 % oproti pôvodnej váhe má výrazný vplyv na zdravie srdca,“ objasnil vplyv zmeny životného štýlu MUDr. Dlábik.

 

Odborníci na zdravé srdce však ponúkajú aj ďalšie spôsoby, ktorými svoje srdce potešíte. „Toho, čo môžeme pre zdravie svojho srdca, ale aj celkové zdravie organizmu spraviť, je viac. Znížiť príjem soli a sacharidov, dbať na konzumáciu dostatočného množstva omega-3 mastných kyselín a vlákniny, naopak, zabudnúť na zlozvyky, najmä fajčenie a nadmernú konzumáciu alkoholu. V dnešnej dobe je viac než dôležité aj naučiť sa zvládať stres. Cvičenie, meditačné i relaxačné techniky, pohyb na čerstvom vzduchu či venovanie sa obľúbenej činnosti môže výrazne prispieť k tomu, aby sme sa necítili pod tlakom, čo rozhodne vaše srdce ocení,“ uzatvoril skúsený odborník.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL