Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Pľúcna ambulancia bánovskej nemocnice vykonáva špeciálne vyšetrenia, ktoré prispeli k skvalitneniu diagnostiky

9.11.2023

Pľúcnu ambulanciu Nemocnice AGEL Bánovce vyhľadávajú pacienti nielen z regiónu, ale aj zo širokého okolia. Vďaka skúsenej pneumologičke MUDr. Ľubici Schutovej a nadštandardnému prístrojovému vybaveniu ambulancie tam totiž môžu absolvovať viaceré špeciálne vyšetrenia, na ktoré sa v iných zdravotníckych zariadeniach čaká celé mesiace.

Pneumologická ambulancia, ktorá od júna tohto roka sídli v moderných priestoroch susediacich s novovybudovaným CT pracoviskom, priniesla do regiónu niekoľko špeciálnych vyšetrení. Prvým z nich je screening spánkového apnoe. „Syndróm spánkového apnoe patrí medzi výrazne poddiagnostikované ochorenia, keďže ho pacienti často nepovažujú za dostatočne dôležitý a nevyhľadajú lekársku pomoc. Vyšetrenie sa realizuje pomocou pulzného oxymetra s pamäťovým záznamom, ktorý požičiavame pacientom domov na jednu noc. V obvyklom čase, keď pacient chodí spať a už nepozerá televíziu a ani nečíta, si prístroj pripne na prst ruky pomocou mäkkého obalu. Ráno, keď sa pacient zobudí, prístroj si odopne z prsta a vypne ho, tým sa vyšetrenie ukončuje. Prístroj následne donesie na našu ambulanciu, kde výsledky vyhodnotíme a stanovíme ďalší postup. V prípade, že na základe tohto vyšetrenia máme podozrenie na spánkové apnoe, pacienta odošleme do spánkového laboratória, kde mu po komplexnejšom vyšetrení bude poskytnutá liečba,“ vysvetlila pneumologička MUDr. Ľubica Schutová, MPH, priebeh nebolestivého vyšetrenia.

 

Len pred pár mesiacmi nemocnica s podporou zdravotnej poisťovne Dôvera zakúpila prístroj na meranie difúznej kapacity pľúc Diffustik. „Tento prístroj meria prechod plynov cez alveolokapilárnu membránu pľúc, využitie má najmä pri postcovid stavoch, intersticiálnych pľúcnych ochoreniach, dušnosti, systémových ochoreniach spojiva, emfyzéme pľúc (rozdutie pľúc) a podobne,“ objasnila pneumologička. Ďalším prístrojom určeným na podrobnejšiu diagnostiku je Bodystik, teda bodypletysmografia. „Ide o rozšírenú spirometriu, ktorou sa merajú všetky objemy a kapacity pľúc, ktoré nie je možné zmerať základnou spirometriou. Je to citlivejšia metóda v rámci diferenciálnej diagnostiky a zároveň jediná metóda na presné stanovenie reštrikčnej ventilačnej poruchy pľúc,“ doplnila MUDr. Schutová s tým, že rozšírenie spektra vyšetrení významne skvalitnilo možnosti diagnostiky v rámci jedného pracoviska a prinieslo zlepšenie v liečbe pľúcnych ochorení.

 

Na konzultáciu a vyšetrenie sa pacienti môžu objednať na tel. 038/762 43 91. Na vyšetrenie je okrem odporúčania formou výmenného lístka od všeobecného lekára alebo špecialistu potrebné priniesť aj zdravotný záznam, prípadné výpis z neho.

 

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL