Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Bánovská nemocnica v rámci bezplatného screeningu diabetu odhalila viacerých rizikových pacientov

16.11.2023

Diabetes, ľudovo nazývaný cukrovka, je chronické nevyliečiteľné ochorenie, ktorého výskyt narastá nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Mnohí odborníci sa o cukrovke dokonca vyjadrujú, že je epidémiou tretieho tisícročia. V utorok 14. novembra si Svetový deň diabetu pripomenuli aj v bánovskej nemocnici, kde pri tejto príležitosti pripravili vo vestibule nemocnice screening pre verejnosť.

Cukrovka je chronické metabolické ochorenie, ktoré vzniká v prípade, že podžalúdková žľaza nedokáže vytvárať dostatočné množstvo inzulínu, alebo ho tvorí normálne až zvýšene, avšak tkanivá v tele sú nedostatočne citlivé na jeho účinok. Deficit tohto hormónu má za následok zvýšenie hladiny cukru v krvi. „Rozoznávame dva základné typy cukrovky – diabetes prvého a druhého typu. Cukrovka 1. typu vzniká najčastejšie v detstve, vyskytnúť sa môže aj v dospelosti, no pacient ju určite neprehliadne, keďže máva dramatický priebeh. Cukrovka 2. typu začína až v dospelosti a trpí ňou väčšina diabetikov. Môžu ju sprevádzať len mierne prejavy, preto je považovaná za tichého zabijaka – mnohí pacienti o nej ani nevedia, kým nie je náhodne odhalená v rámci preventívneho vyšetrenia,“ vysvetlila PhDr. MUDr. Mina Bobocká, MBA, MPH, riaditeľka Nemocnice AGEL Bánovce a primárka oddelenia dlhodobo chorých.

 

Práve z dôvodu, že cukrovka môže prebiehať bez zjavných prejavov, no v organizme bez liečby napácha veľké škody, sa bánovská nemocnica rozhodla spraviť pri príležitosti Svetového dňa diabetu preventívny bezplatný screening pacientov. O meranie hladiny cukru v krvi mala verejnosť veľký záujem. „Okoloidúci sa pristavovali, konzultovali s nami možné prejavy cukrovky a boli radi, že si môžu nechať bezplatne za pár sekúnd zmerať hodnotu cukru. V priebehu dopoludnia sme vyšetrili desiatky pacientov, našli sa aj takí, ktorých hladina cukru v krvi bola zvýšená. V takýchto prípadoch sme odporučili, aby pacienti svoj zdravotný stav konzultovali so všeobecným lekárom, ktorý rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla zdravotná sestra PhDr. Andrea Kusá, ktorá vyšetrovala pacientov v rámci preventívnej akcie.

 

Medzi varovné príznaky cukrovky patrí časté močenie, zvýšený smäd, rýchly úbytok hmotnosti, únava, neschopnosť sa koncentrovať, zhoršenie zraku, svrbenie tela, opakované infekcie, zlé a zdĺhavé hojenie rán či tŕpnutie rúk, pri cukrovke prvého typu sa objavuje aj acetónový dych, zrýchlené dýchanie až bezvedomie. Zo štatistík vyplýva, že diagnostikovaných je len 75 % aktívnych diabetikov, zvyšných 25 % o svojom ochorení zatiaľ nevie. Aj z toho dôvodu odborníci vyzývajú, aby ľudia nezanedbávali preventívne prehliadky, keďže práve v rámci prevencie možno odhaliť mnohé ochorenia už v ich počiatočnom štádiu.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL