Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Do výbavy bánovskej nemocnice pribudol nanoartroskop: Moderná metóda prispeje k výraznému zrýchleniu diagnostického procesu

1.12.2023

Rozšíri spektrum poskytovaných služieb a výrazne skráti diagnostický proces a čakanie na zákrok. Reč je o nanoartroskopii – modernej diagnostickej a terapeutickej metóde, ktorú vďaka novému prístroju realizujú odborníci v Nemocnici AGEL Bánovce.

Nemocnica AGEL Bánovce v uplynulých týždňoch rozšírila svoje vybavenie o nanoartroskop, vďaka ktorému pribudla do jej portfólia aj nová diagnostická a terapeutická metóda – nanoartroskopia. Využitie našla predovšetkým v odbore ortopédia. „Ide o šetrnú metódu, ktorá prebieha na podobnom princípe ako známa artroskopia, ale nástroje sú podstatne menšie, vďaka čomu postačuje lokálna anestézia a pacienti nemusia byť v narkóze. Zákrok spočíva v zavedení kanyly, ktorá je podobná ako pri odbere krvi. Cez ňu sa potom zavádza nanoskop s kamerou. Ranka po nanoartroskopii je malá, nie je ju potrebné ani šiť, preto býva rýchla a bezproblémová aj rekonvalescencia,“ vysvetlil ortopéd bánovskej nemocnice MUDr. Marián Nemec.

 

Hoci je nanoartroskopia určená primárne na diagnostiku, umožňuje aj ošetrenie menších nálezov. „Využiť ju možno napríklad na menšie meniskeálne lézie, chondropatie či plika syndróm. Tu však platí, že hoci je v niektorých ohľadoch rozmer nanoskopu prednosťou, v iných je nevýhodou. Limitujúca je práve veľkosť nástrojov, ktoré sú v porovnaní s klasickými artroskopickými podstatne menšie a pri náročnejších zákrokoch nepostačujú. Nanoartroskopiu si teda netreba predstavovať ako náhradu artoskopie, pri malých patológiách a diagnostike je však nielen pre lekára, ale predovšetkým pre pacienta veľkým benefitom,“ ozrejmil ortopéd.

 

Najväčší prínos pre pacienta spočíva v zrýchlenom diagnostickom procese. „Ak má pacient napríklad problémy s kolenom, ramenom, zápästím či členkom, často musí čakať na termín magnetickej rezonancie aj celé mesiace. S výsledkom potom príde na ambulanciu, dostane termín operácie a opäť musí čakať. Vďaka nanoartroskopu celý tento proces dokážeme skrátiť z mesiacov na týždne, pretože diagnózu vieme zistiť hneď a rovno nasadíme liečbu, prípadne naplánujeme termín operácie,“ dodal MUDr. Nemec s tým, že nanoskopia je veľmi prínosná aj na kontrolu procesu hojenia a výsledkov zložitejších zákrokov, napríklad po transplantácii chrupavky.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL