Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Majster sveta a najsilnejší Slovák po zranení rehabilitoval v bánovskej nemocnici

6.3.2024

Pred pár týždňami ho po vážnom zranení dostávali do formy fyzioterapeutky na rehabilitačnom oddelení Nemocnice AGEL Bánovce, dnes sa pripravuje na majstrovstvá sveta. Reč je Bánovčanovi Róbertovi Valachovi, ktorý reprezentuje Slovensko v silovom trojboji a má na svojom konte nejeden svetový úspech.

Róbert Valach je 31-ročný Bánovčan, ktorý sa viac než polovicu svojho života venuje powerliftingu, teda silovému trojboju. Okrem toho, že je trojnásobným majstrom sveta a trojnásobným majstrom Európy v mŕtvom ťahu, je oficiálne aj Slovákom, ktorý zodvihol najvyššiu váhu – 1067,5 kg a 380 kg v mŕtvom ťahu. „Silový trojboj sa skladá z troch disciplín – drepov, tlaku na lavičke a mŕtveho ťahu. V každej disciplíne sú tri pokusy a najvyššia zodvihnutá váha sa zaráta do trojboja,“ vysvetlil najsilnejší Bánovčan. Nielen súťaže, ale aj samotná príprava na ne je fyzicky veľmi náročná. „Väčšina mojich kolegov má problémy s kĺbmi a chrupavkami, u mňa to tak, našťastie, nie je. Pri vyšetrení kĺbov som dokonca dostal otázku, či vôbec mám nejakú fyzickú záťaž, pretože ich mám v perfektnom stave. Asi dobrá genetika,“ hovorí so smiechom Róbert a prezrádza, aká je jeho slabina. „Zranení som mal už veľa, u mňa dostávajú zabrať najviac svaly a šľachy. Mal som už roztrhnutý hamstring, natrhnutú šľachu – teda upnutie kvadricepsu, natrhnutý biceps a naposledy sa mi biceps odtrhol celý,“ vymenúva.

 

Vážne zranenie si vyžiadalo operáciu a následne aj niekoľkotýždňové rehabilitácie. Práve tie úspešný športovec absolvoval v Nemocnici AGEL Bánovce. „V minulosti som všetko riešil skôr súkromnými lekármi. Po poslednom zranení som prvýkrát rehabilitoval v nemocnici a bol som milo prekvapený nielen profesionalitou, ale aj priateľskou atmosférou, povedal by som, že prístup bol dokonca ľudskejší a osobnejší. Bolo pre mňa pri mojej vyťaženosti dôležité, že sme vždy dokázali zladiť termíny rehabilitácií. Všetci sa mi snažili pomôcť vyriešiť problém, nebrali pacientov len ako čísla v poradovníku, ale každého individuálne. A aj keď mi dávali poriadne zabrať a nešetrili ma, vždy tú drinu a bolesť dokázali otočiť na úsmevnú chvíľu a tá atmosféra človeku jednoducho spravila deň,“ spomína s úsmevom na náročné rehabilitácie.  V týchto dňoch sa už reprezentant Slovenska pripravuje na ďalšiu súťaž. „Teraz som opäť v príprave na majstrovstvá sveta. Som rád, že bolesti vďaka rehabilitáciám odišli, rozsah ruky sa veľmi zlepšil a ja sa môžem opäť naplno venovať tomu, čo ma baví,“ dodal Róbert Valach, ktorého výkony môžete sledovať počas roka na domácich súťažiach a 19. novembra 2024 aj na majstrovstvách sveta v silovom trojboji, ktoré sa budú konať na Islande.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL