Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Bánovské CT pracovisko je v prevádzke už rok, spektrum výkonov rozšírilo aj o biopsiu pečene a miniinvazívne zákroky

13.6.2024

Uplynul rok, odkedy sa obyvatelia bánovského regiónu dočkali vzniku nového moderného CT pracoviska, ktoré je už dnes neodmysliteľnou súčasťou Nemocnice AGEL Bánovce. Okrem štandardných CT vyšetrení v rámci neho môžu pacienti absolvovať aj miniintervenčné zákroky, konkrétne periradikulárnu terapiu a v rámci nej tiež ozónoterapiu. CT pracovisko ponúka v indikovaných prípadoch aj biopsiu pečene či špeciálny low-dose protokol.

„CT pracovisko v okrese Bánovce nad Bebravou dlhodobo chýbalo, pacienti museli dochádzať na vyšetrenie do okolitých okresov a v prípade hospitalizovaných či imobilných pacientov celú situáciu ešte komplikovala nutnosť prevozu. Dnes už si ani nevieme predstaviť, ako sme bez tohto pracoviska fungovali – lekárom nielen z nemocnice, ale z celého regiónu, je veľmi nápomocné pri rýchlej diagnostike. Pýšime sa jedným z najmodernejších a najpokrokovejších CT prístrojov, ale aj krátkymi čakacími lehotami na vyšetrenie. Pacienti si veľmi chvália aj pekné moderné priestory a ústretový personál pracoviska,“ zhodnotila po roku činnosť CT pracoviska riaditeľka bánovskej nemocnice PhDr. MUDr. Mina Bobocká, MBA, MPH.

 

Na CT vyšetrenie do bánovskej nemocnice dochádzajú nielen pacienti z okresu, ale aj zo vzdialenejších miest. Lákadlom je pre nich najmä krátka čakacia doba na vyšetrenie, ktorá sa v súčasnosti pohybuje v rozmedzí do troch pracovných dní. „Za rok prevádzky sme počítačovou tomografiou vyšetrili takmer 2 200 pacientov, pričom najčastejšie išlo o CT brušnej dutiny a hrudníka. Okrem bežných CT vyšetrení, z ktorých možno spomenúť CT v oblasti hlavy, krku, hrudníka, brucha, malej panvy, CT angiografiu, kolonografiu, enterografiu, HRCT pľúc či CT muskuloskeletálneho systému, sme už po pár týždňoch prevádzky začali v rámci pracoviska poskytovať aj miniinvazívne ambulantné zákroky – periradikulárnu terapiu a v rámci nej tiež ozónoterapiu. Tie u nás absolvovalo už viac ako 200 pacientov,“ zosumarizovala činnosť vedúca technička rádiodiagnostického oddelenia Bc. Marta Švecová.

 

Ani po roku fungovania CT pracovisko nestagnuje a svoju činnosť stále rozvíja. V uplynulom období sa jeho portfólio výkonov opätovne rozšírilo. „Jedným z intervenčných zákrokov, ktorým sme sa v rámci pracoviska začali venovať, je core-cut biopsia pečene. Ide o bezpečný zákrok s bližším diagnostickým prínosom, ktorým pod CT kontrolou pomocou ihly získavame vzorku tkaniva na histologické vyšetrenie. Vďaka tomu, že sa zákrok vykonáva pri vedomí s lokálnym znecitlivením, pacient sa vyhne laparoskopickému odberu vzorky, s ktorým súvisí dlhšia hospitalizácia a aj riziká spojené s podaním celkovej anestézie,“ vysvetlila lekárka CT pracoviska MUDr. Katarína Kazemi Jahromi. Za spomenutie stojí tiež low-dose protokol, teda technika CT vyšetrenia so zníženou dávkou žiarenia. „Tento typ vyšetrenia využívame vtedy, keď pacient potrebuje vyšetrenie kompletne celého skeletu. V takýchto prípadoch za účelom hľadania kostných lézií využívame práve spomínaný low-dose protokol, kedy napriek veľkému rozsahu vyšetrovanej oblasti dokážeme na základe nastavenia prístroja žiarenie minimalizovať,“ doplnila MUDr. Kazemi.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
[email protected]

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL