Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

038 / 762 41 11

O nemocnici

Bánovské laboratórium sa po 20 rokoch opäť stalo súčasťou nemocnice: moderné prístrojové vybavenie zlepšilo dostupnosť vyšetrení

20.6.2024

Po takmer 20 rokoch je laboratórium opäť súčasťou Nemocnice AGEL Bánovce. Začiatkom mája ho nemocnica v spolupráci s AGELLAB prevzala po tom, čo sa predošlý poskytovateľ rozhodol jeho prevádzku ukončiť. Vďaka novým špičkovým prístrojom sa rozšírilo aj spektrum poskytovaných vyšetrení, čo pre pacienta znamená lepšiu dostupnosť väčšieho počtu vyšetrení priamo v Bánovciach.

Laboratórium sídliace v priestoroch Nemocnice AGEL Bánovce uplynulých 20 rokov prevádzkovali externí poskytovatelia laboratórnych služieb. Keď sa predošlý poskytovateľ rozhodol jeho prevádzku ukončiť, vedenie nemocnice neváhalo a rozhodlo sa existenciu laboratória v okrese Bánovce nad Bebravou zachovať. „Som presvedčená, že žiadna nemocnica nemôže plnohodnotne fungovať bez laboratória. Vzhľadom na to, že súčasťou našej nemocnice sú lôžkové oddelenia – interné, rehabilitačné aj oddelenie dlhodobo chorých, ale tiež sa tu nachádza napríklad ambulantná pohotovosť či dialýza, bez prevádzky laboratória, ktoré nám dokáže základné parametre krvi vyšetriť na počkanie 24 hodín denne 7 dní v týždni, by nebolo možné poskytovať zdravotnú starostlivosť v rozsahu, ako tomu bolo doposiaľ. Jednou z mnohých diagnóz, na ktorých možno nevyhnutnosť laboratória demonštrovať, je infarkt myokardu. Jednoduchý krvný test preukáže hodnoty, ktoré infarkt potvrdia alebo vyvrátia a môžeme okamžite konať. Ak by sme laboratórium nemali, musela by sa odobratá vzorka krvi prevážať do iného mesta a čakanie na výsledok by nebolo niekoľko minút, ale minimálne niekoľko hodín, čo by pacientov ohrozovalo na živote. To bol hlavný dôvod, prečo sme sa rozhodli spraviť všetko pre to, aby bola prevádzka laboratória zachovaná,“ uviedla riaditeľka Nemocnice AGEL Bánovce PhDr. MUDr. Mina Bobocká, MBA, MPH.

 

Laboratórium v Bánovciach, ktoré Nemocnica AGEL Bánovce v spolupráci s AGELLAB prevzala od 2. mája 2024, funguje v odbornosti klinická biochémia, klinická hematológia a transfúziológia. „Laboratórium zamestnáva celkovo 10 zamestnancov a funguje v nepretržitej prevádzke. Po prevzatí priestorov sme nainštalovali úplne nové, špičkové, moderné prístroje, ktoré nám zároveň umožnili významne rozšíriť portfólio a spektrum laboratórnych vyšetrení. Prakticky to znamená pre pacienta lepšiu dostupnosť väčšieho počtu vyšetrení priamo v Bánovciach. Ďakujem našim spolupracujúcim lekárom za prejavenú dôveru a ochotu podporiť Nemocnicu AGEL Bánovce, ktorá takto dostala laboratórium naspäť pod svoje krídla, ale sme veľmi radi aj za kolegov, ktorí sa rozhodli posilniť náš laboratórny tím po odchode pôvodného poskytovateľa týchto služieb – aj vďaka nim a silnej podpore vedenia nemocnice, tímovej práci oddelenia medicínskych systémov a tiež nasadeniu laboratórneho tímu a okolitých laboratórií AGELLAB, sa nám podarilo rekordne rýchlo pripraviť projekt a spustiť prevádzku, v podstate, v priebehu jedného týždňa,“ objasnila Ing. Elena Gaboňová, riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB.

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
[email protected]

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL